Wethouder Pauli even coördinator bewoners Mortel

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-11-2010 | Gewijzigd op: 17-11-2010
Laatste bericht 22.00 uur
De stablisatie van de voet van de hellende bouwkraan blijkt moeilijker dan gedacht. Dat komt omdat de betonnen kruisfundering, waarop de kraan rust, niet stil ligt maar draait [zoals eerder werd gevreesd]. Die blok  die ook vanmorgen als eerste werd aangelegd zoekt steeds de meest lage plek van het bouwterrein.
Met blokken die rond 21.00 uur werden aangevoerd, moet de betonblok, waarop de mast rust, vaster in de grond  komen te liggen. Dat is het vóórproces van stabilisatie van de mast, maar het lukt nog niet echt.
Pas als de betonblok vast ligt en hydraulisch is opgevijzeld, kan  met de demontage van de giek worden aangevangen. Dat betekent dus dat dit karwei nog uren kan duren, aldus de man van Van Riel.
'Men is ook steeds in overleg,' zegt een aanwezige bouwvakker. 'Dus dat kost ook nogal wat tijd.'

Voorlaatste bericht foto van plek des onheils 16 november 2010 /21.30 uur
Wethouder Bert Pauli is op de ongeluksplek aan de Weversplaats ter plaatse om zich te laten informeren over de procedure rond de hellende bouwkraan op het bouwterrein van het toekomstige Stedelijk Museum. Het probleem is niet zozeer dat de kraan omvalt, maar meer dat de kraan met de 45 meter lange giek gaat tollen, zei Pauli in een toelichting aan de bewoners van de Mortelkazerne die hun huis niet in mogen. 


Met man en macht zijn de mannen van Aannemer Lammers en van Van Riel kraanbedrijf bezig de kruisfundering waarop de bouwkraan rust te stabiliseren en tevens met de extra ingezette kraan van Van Riel de bouwkraan te demonteren. Dat gebeurt niet- zoals eerder bericht -vanuit de Beurdsestraat, maar vanuit de Mortelsteeg.
Links de hulpkraan van Van Riel en  rechts de mobiele kraan van Van Riel, die de bouwkraan [op de achtergrond] moest installeren.
foto's © paul kriele, 16 november 2010./21.35uur.Om 20.15 uur werden de ontheemde  bewoners van de Mortelkazerne door de wethouder geïnformeerd. Rond de bouwplek is door de politie een zône an 100 meter afgebakend. Het gebied is voor omwonenden tot verboden terrein verklaard. Teleteks en het Brabants Dagblad spreken van 150-200 bewoners die zijn geëvacueerd. Dat blijkt dus het totaal aantal bewoners van Beurdsestraat, Verwersstraat met die van de Mortelkazerne te zijn.
..>>>>Opgemerkt dient te worden dat de Mortelkazerne slechts 32 huishoudens bevat en hooguit 50 bewoners !
Die 50 bewoners van de Mortelkazerne mogen vanavond 16 november 2010 niet terug naar hun woning. Dat gebeurt ook uit veiligheidsoverwegingen en voor het overzicht wie wel en wie  niet meer aanwezig is, aldus een politiefunctionaris.
 

De hulpkraan van Van Riel is gearriveerd om de hellende bouwkraan langszij de Mortel vanuit de Beurdsestraat te gaan demonteren.
Links boven: Wethouder Bert Pauli informeert in het donker de ontheemde buurtbewoners van de Mortelkazerne. Zij gaan naar vrienden of Hotel Central
.

foto's © paul kriele, 16 november 2010/ 20.25 uur
Pauli verwees hen naar hotel Central aan de Markt, waar ze een drankje kunnen krijgen. 'Maar geen eten,' zeíden wethouder Pauli en een politiechef nadrukkelijk. Later is deze mededeling door burgemeester Rombouts rechtgezet [redactie Bastion Oranje].
Op de vraag om in het nauw zittende huisdieren te hulp te schieten, kon de coördinator geen antwoord geven dan alleen dat de veiligheid voor de bewoners hen verbiedt hun huis te betreden of slechts alleen met een begeleider.

Pauli zei na afloop van de informatie aan omwonenden dat er ter plaatse een coördinator komt en dat er ook een telefoonnummer wordt opengesteld voor informatie. 'En let ook op de site van de gemeente!' 'Hoezo?', vroeg een mevrouw.  'Ja, bij de buren of vrienden waar u gaat logeren,' zei Pauli. 'Het kan zeker de hele nacht duren voordat deze calamiteit is opgelost.'

Intussen is een extra kraan van Van Riel, om de hellende bouwkraan te demonteren, gearriveerd,
Omwonenden zijn intussen [tegen half negen koffie en worstenbroodjes [aangelever door de brandweer] aangeboden.
Een deel van het Veghelse korps heeft Bossche brandweerlieden afgelost.
Uit voorzorg zijn rond 20.30 uur ook enkele ambulances rond de plek des onheils gestationneerd.Terug naar boven