Verhuizing Stedelijk Museum SM's naar Interpharm

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-03-2005 | Gewijzigd op: 11-12-2012
Vanaf 1 mei 2005 gaat  het Stedelijk Museum, SM’s -tijdelijk - naar de gebouwen van Interpharm met als opening een expo over Marc Chagall.
Van de Mortel,die sprak in de CultureleSalon [20 maart 2005], erkende, dat dit Bossche museum voor moderne keramiek en sieraden het draagvlak in de stad de afgelopen jaren is kwijtgeraakt. Maar dat is een gevolg van de onmogelijkheid zich te manifesteren. Op dat beleid wees de wethouder niet alleen naar de staf van het ‘Kruithuismuseum’. ‘We zijn met zijn allen voor dat beleid verantwoordelijk geweest,’ aldus de wethouder op vragen van Henk Langenhuijsen [docent Nederlands KW1C] die in de Culturele Salon de discussieleider was. Van de Mortel gaf wel toe dat dat beleid de laatste jaren niet goed was… .

De voormalige fabriek van Interpharm die eerste nog twee jaar het nieuwe Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch gaat huisvesten en na 2007 waarschijnlijk het Centrum voor Beeldende Kunst en de Kunstuitleen onderdak gaat bieden.

foto's © gerard monté, 20 maart 2005.
 
De Kunstakademie een opleiding die 
Cruciaal voor de vervolgfasen van afgestudeerde studenten aan de Kunstakademie en ook tijdens die studie is de nabijheid van een Kunstwerkplaats, zoals het Centrum voor Beeldende Kunst zodat er een kruisbestuiving van disciplines mogelijk is.


De Manege
Het Centrum voor Beeldende Kunst [CBK] betrekt vanaf september 2005- tijdelijk - de voormalige manage aan de Hekellaan/ hoek Nachtegaalslaantje. Daar krijgt dit Centrum een loketfunctie voor kunstenaars en een expositieruimte. Ook de Kunstuitleen wordt daar – voorlopig - ondergebracht.
In 2007 betrekt het CBK definitief in het Paleiskwartier een pand, mogelijk in het voormalige Interpharm, maar in ieder geval dichtbij de Kunstakademie.

De manege aan de Hekellaan/hoek Nachtegaalslaantje, die gaat dienen als tijdelijk Centrum voor Beeldende Kunst annex Kunstuitleen.

 
 foto´s © gerard monté, 20 maart 2005.

 

In dat zelfde jaar -2007- verwacht wethouder Roderick van de Mortel [hedenmorgen te gast in de Culturele Salon bij Galerie Achter de Kan] de opening van het nieuwe Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch [SM’s], zoals het oude Museum voor Hedendaagse Kunst [MHK] vanaf 1 mei 2005 heet. 

Paleiskwartier: Vanaf die datum gaat dat SM’s - ook tijdelijk - naar de gebouwen van Interpharm met als opening een expo over Marc Chagall.
Van de Mortel erkende, dat dit Bossche museum voor moderne keramiek en sieraden het draagvlak in de stad de afgelopen jaren is kwijtgeraakt. Maar dat is een gevolg van de onmogelijkheid zich te manifesteren. Op dat beleid wees de wethouder niet alleen naar de staf van het ‘Kruithuismuseum’. ‘We zijn met zijn allen voor dat beleid verantwoordelijk geweest,’ aldus de wethouder op vragen van Henk Langenhuijsen [docent Nederlands KW1C] die in de Culturele Salon de discussieleider was. Van de Mortel gaf wel toe dat dat beleid de laatste jaren niet goed was… .

Interpharm waar het SM's , ofwel het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch vanaf 1 mei 2005 intrekt.
Rechts de Kunstakademie waar het Centrum voor Beeldende Kunst aan gaat hangen ivm de kruisbestuiving tussen opleiding en instituut.
foto'© gerard monté, 20 maart 2005
 

Bestemming Kruithuis: Van de Mortel suggereerde dat STOK en de BAI naar het oude historische Kruithuis aan de Citadellaan gaan eventueel met een vestingmuseum, zoals dat – laatste - door de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch is gesuggereerd, maar waarvan het [financieel ] plan nog moet worden doorgesproken.
De BAI wil in dat Kruithuis, waarvan de gemeente [Afdeling Gebouwenbeheer] de beheerskosten draagt, een hedendaags architectuurmuseum onderbrengen.
Het oude Kruithuis
Bestemming Kruithuis: Van de Mortel suggereerde dat STOK en de BAI naar het oude historische Kruithuis aan de Citadellaan gaan eventueel met een vestingmuseum, zoals dat – laatste - door de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch is gesuggereerd, maar waarvan het [financieel ] plan nog moet worden doorgesproken. De BAI wil in dat Kruithuis, waarvan de gemeente [Afdeling Gebouwenbeheer] de beheerskosten draagt, een hedendaags architectuurmuseum onderbrengen.
Het historische Kruithuis dat mogelijk de bestemming krijgt van vestingmuseum annex BAI-centrum . 
  
foto © gerard monté , 27 maart 2005.
 

De officierswoningen aan de Citadellaan.
foto © gerard monté, 27 maart 2005.
 

Voor het programma in de Culturele Salon van zondag 20 maart 2005 sprak wethouder Roderick van de Mortel ook nog over atelierruimten.Terug naar boven