Henket licht bouwplan SM's toe in Culturele Salon

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-03-2006 Op 19 maart 2006 was architect Henket te gast van de Culturele Salon [Galerie Achter de Kan/ Vughtesrsraat 222]. Hubert Jan Henket lichtte daar zijn bouwplan toe van de uitbreiding van het Noordbrabants Museum en de nieuwbouw van het Stedelijk Museum [SM's] in de tuin van dit voormalige Gouvernementspaleis. Tijdens dit zondagmiddagprogramma werd Henket geïnterviewd door Henk Langenhuijsen.

Architect Hubert Jan Henket met op de linker foto links Henk Langenhuijsen.  foto's © gerard monté, 19 maart 2006.
 
 -Boven: Het voorblad van de grote brochure over de nieuwbouw en uitbreidingsplannen. 
-Rechts boven: Midden de plattegrond van het gebied [Museumkwartier] met daarin aangeven de relaties tot de omgeving met de belangrijke gebouwen daarin. De 'rode' lijn overdwars op de middelste foto [begrensd aan weerszijden door cirkels] geeft de corridor aan die door de nieuwbouw van het Stedelijk museum [tuin langszijde de Mortel] loopt en de diverse zalen met elkaar verbindt.

-Rechts: Nog eens een plattegrond met oranjegeel het perceel van Noordbrabants Museum en SM's. Onderaan de Verwersstraat.. 
Rechts bovenin [stratenknooppunt] het Anna Frankplein dat de toegang wordt naar het SM's.

 
Een dwarsdoorsnede van het, veelal in glas uitgevoerde, nieuwe Stedelijk Museum.Dat is deels ondergronds gebouwd om de zichtlijnen voor de bewoners van de Mortelkazerne niet te verstoren.

Het nieuwe SM's ligt in de tuin van het voormalige Gouvernementspaleis en grenst aan de Mortel[steeg].
Op de foto is links onderin eenklein rond lichtend cirkeltje waarneembaar. Dat is het Hellegat. De plannen waren oorspronkelijk deze plek in de Binnendieze open te leggen, zodat passagiers van rondvaartboten konden uitstappen om de musea te bezoeken. Daar is van afgezien om dat Hellegat, als duistere plek, te respecteren. Door dit behoud blijven ook de zeldzame vleemuizen gespaard.


Terug naar boven