Zoeken
Restaurantformule van Punt.nl in kookboek van Albert Kooy
Printerversie |
Met een persproeverij is vandaag -dinsdag 28 juni 2005- het nieuwste Bossche restaurant Punt.nl geopend. Met enkele try-outs, waaraan 300 personen deelnamen en nog nemen, ging de zelfstandige -culinaire -hoek van het nieuwe museum voor hedendaagse kunst SM’s [Paleiskwartier] van start. De eerste bezoekers vonden sommige dingen in het kraakhelder fabrieksdeel van het complex aan de Magistratenlaan nog wat vreemd.
In ieder geval kan de basis en de producten van dit door Albert Kooy bedacht concept in vele ogen waardering wegdragen. De in Rosmalen woonachtige Kooy is de voormalige tv-kok en tegenwoordig de bedrijfsleider van de Bossche hotelschool van het KW 1 –College. Met directeur van Appèl, Geert van de Ven, heeft hij de b.v. ‘Restaurant Punt.nl’ opgericht.
![]() |
Geert van de Ven, die de animator [en mede-financier] is van restauarant Punt.nl in het Stedelijk Museum. foto © marc venrooij, 28 juni 2005. |
Kooys’ concept wil zeggen: producten uit eigen land/streek, zoals vlees, vis en groenten en zelfs de witte [!] wijnen, zijn afkomstig van het wijndomein De Linie uit Made. Ook in de likeuren toont Punt.nl zijn eigen natuurlijke aanpak door - ipv chemisch bereide Tia Maria’s en Amaretto’s- pure koffielikeuren en echte bitterkoekjeslikeuren te schenken. Op de steeds wisselende menukaart staan bijv. Friese salade, en andere regiogerechten. Geen enkel gerecht is duurder dan 10 euro en een menu kan door de gasten zelf -in volgorde en naar wens - bepaald worden.
De eigenaars van: Punt.nl, Van de Ven en Albert Kooy, bedachten vanuit een vriendschappelijke relatie dit natuurlijke concept. Daarmee willen de vernieuwende ondernemers de ingeslapen, traditionele –én bij het grote publiek populaire, keuken -en restaurantformule doorbreken. Voor museumdirectrice en cultuurminnende Yvònne Yoris sloot die formule goed aan bij de behoefte aan een dagelijks geopend restaurant.
Mogelijk dat Punt.nl nog broertjes krijgt in België, Frankrijk of Duitsland, suggereert Geert van de Ven. Daarvoor behoef je op de plek van .nl alleen maar Be, Fr of De te zetten. Maar Kooy vult daarop aan, dat ‘…eerst de experimentele fase in het nieuwe SM’s, dat vrijdag opent, nog ervaren moet worden.’
Kooy hoopt -naast zijn drukke zakelijke bezigheden eind dit jaar een eigenhandig geschreven boek over zijn formules en dit nieuw bedachte concepten uit te brengen.
De keukenbrigade van restaurant Punt.nl in actie. foto's © marc venrooij, 28 juni 2005. |
![]() |
Op de met verfijnde gerechten samengestelde menukaart staan bijv.:
Friesche salade: kropsla met spekjes ansjosvisbrood en Friesche nagelkaas.
of: Stokvisthee met Zeeuwse mosselen en citroenschil
of: Andijvie-aardappelschuim met BBQ [barbeque] paling in stroop
of: witlofsalade met bbq-frikandel, spekjes en mosterdfruit.
Het restaurant Punt.nl is alle dagen vanaf 12 uur geopend. Het is niet specifiek een museumrestaurant. De accommodatie in heldere kleuren, waarvan nog enkele details moeten worden uitgewerkt, kan ook door studenten, en voor partijen gebruikt worden. De keuken sluit -naar behoefte- meestal rond 21.30 uur.
Terug naar de Nederlandse eetcultuur - 28 juni 2005
Albert Kooy haakte in zijn toelichting bij de perspresentatie in op de diverse presentaties waarover Yvònne Joris in kunstzinnig verband sprak. 'In mijn vak praat je niet over één keuken, ook niet over één vaste menukaart. Bij mij zijn er ook diverse exposities.
In Nederland heerst een eigen cultuur op gebied van eten en drinken. Ook op gebied van muziek en op gebied van de wijnteelt. Kooy duidde op de keuken die zal inhaken op de discussie over zwaarlijvigheid en biologisch voedsel. Kooy zet zich af tegen de standaard of trendy keukens en restaurants. Hoewel Kooy geen namen noemde, duidde hij op de culinaire boulevards, zoals die er zijn bijv. in de Korte Putstraat. Deze trend is geen lang leven beschoren zijn, aldus Kooy die terecht memoreerde dat in zijn aanpak ook risico's verscholen zitten. Ondanks dat mijn concept een riskante onderneming is, gelooft hij in dat concept.
' Waarvoor moeten we naar Spanje voor een tapas, terwijl we zelf eigen borrelhapjes hebben ..?'
En als je zo'n klein hapje niet snel genoeg uit de keuken kunt bestellen, dan trek je bij Punt.nl uit een heuse -ouderwetse - automaat een Hollandse kroket of een schaaltje borrelhapjes.
Kooy heeft ervaring opgedaan, geëxperimenteerd, ingrediënten leren kennen en de technieken aangeleerd en ook veel nagedacht vooraleer hij dit concept, dat ie met Geert van de Ven van Appèl besprak, kon realiseren. Met het SM's diende zich de mogelijkheid aan!
Terug naar de - eigen - natuur
De super-kok is op zoek gegaan om op natuurlijke wijze zijn inspiratie te kunnen realiseren. De producten haalt ie van een De Linie , een wijnhuis uit Made, die eigen witte wijnen teelt. Voor de rode wijnen is Nederland klimatologisch nog niet sterk genoeg, aldus Kooy.
die ook zweert bij pure-niet chemisch bereide likeuren, waarin het Huis van Wees in de Jordaan gespecialiseerd is. Onze vis komt uit de Noordzee, de groente van eigen land, de zuivel en het vlees uit eigen Hollandse boerderijen .
Onze keuken is eenvoudig, besloot Kooy, net zoals in Japan. Dan kun je je producten beter benadrukken
Terug naar boven