Opening SM's in Paleiskwartier met tegenslagen

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-06-2005 | Gewijzigd op: 09-12-2012
Op zaterdag 30 juni 2005 om 17.00 uur moest het nieuwe Museum voor Hedendaagse Kunst - het SM's- worden geopend.
Ten eerste viel er op dat tijdstip een flinke plensbui. Bovendien kwamen de genodigden, die in grote getale waren komen opdagen, te laat aan. Voor de feestelijke ceremonie was een extra tent op het Museumplein geplaatst. Daar vonden het welkom en de toespraken plaats. Maar die waren door de regenbui onverstaanbaar.
De officiële opening -het weghalen van een doek over het billboard Punt.nl dat op het voorplein staat- gelukte amper doordat het doek aan de steen bleef plakken.
En last but not least: Bij al die consternatie viel er ook nog een van de gasten flauw, waardoor ook nog op een ambulance moest worden gewacht.

De Franse ambassadeur Jean-Michel Gaussot hield de inauguratie van de expo van keramiek van Marc Chagall* en wethouder Roderick van de Mortel verrichtte de officiële opening. Van de Mortel kondigde -zoals hij al eerder deed- eind dit jaar de presentatie van het ontwerp van architect Henket aan. Jòris wilde niet meer omkijken, maar in deze frisse start de blik op de toekomst richten.  

*expositie van Marc Chagall zie elders in artikelKort voor de ceremonies: De aankomende gasten van wie er velen te laat arriveerden. 
Rechts: De accommodatie was niet berekend op de opkomst van zovele gasten. En met een regenbui daar bovenop viel het helemaal niet mee
..

 
   
 Tegen zomerse buien was weinig opgewassen.  foto's © marc venrooij, 30 juni 2005.

 


Op het voorplein staat de reclamezuil met daarop SM's. Met de onthulling van dit bord voltrok zich - met moeite - de officiële openingshandeling.
Met man en kracht werd het doek naar beneden gehaald, wat uiteindelijk lukte [foto rechts]. 
De conservators Wim van Bergen en Jos Poodt schoten de wethouder ook nog te hulp [foto's boven l.en r.]. 
De rij van promonete genodigde onder wie wethoduer Roderick van de Mortel [m] en wethouder Elly de Jonge [l] en rechts wethouder Bart Eigeman. Rechts gastvrouw en directeur Yvonne Jòris, die zich door een column in het BD hevig ontdaan toonde. Ze benadrukte dat ze de blik op de toekomst wil richten.

foto's © marc venrooij, 30 juni 2005.

In een bloedhete tent werden sommige toespraken ingekort of niet gehouden [o.a. van de directrice uit Wolfsburg]. Verder waren 'als prominent' aanwezig, onder meer Jan van Velthoven, voorzitter van de Stichting SM's Friends en Gijs van Tuyl, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. 
Het Baghuis kwartet verzorgde de muziek bij dit museale hoogtepunt van het nieuwste Bossche museum: SM's

weinig wijs 
Nu was de openingsdag het al een dag van tegenslagen, maar mevrouw Jòris gaf zich in haar kleinzieligheid wel erg openlijk prijs. Die morgen stond in het Brabants Dagblad een tamelijk kritische column van Theo van der Zanden. Daarin kwamen meer de nalatigheden rond het beleid van de directrice van het voormalige Museum Het Kruithuis en het uitblijven van een stellingneming nadat het bouwplan voor een nieuw Museum het Kruithuis bakzeil had gehaald aan de orde. Van der Zanden vindt dat Jòris na dat écheque een nieuw beleidsplan had moeten opstellen. Bovendien verweet hij haar dat ze op cruciale momenten verstek ha laten gaan.
'Mevrouw' Jòris toonde zich bij de opening nogal ontdaan en troonde duidelijk haar emoties over een dergelijke kritiek. De ruim 300 genodigden, de vrienden van het SM's, konden niet anders dan instemmend applaudisseren. Spreekster begreep hieruit dat haar toehoorders het met haar eens waren, zoals ze zelf bevestigde.
Jòris was wijzer geweest door zich bij zulk een gelegenheid als een opening, boven de pers te plaatsen. Zeker daar waar zij zelf het woord ongepast gebruikte om te ageren tegen het moment van plaatsing.  

.


Openingstoespraken door Gijs van Tuyl [l.] directeur Stedelijk Museum Amsterdamen directeur Yvonne Jòris.
Links: het Baghuis kwartet .

foto's © marc venrooij, 30 juni 2005.Indruk van de zalen en de foto-expositie 'Chinezen'.   foto's © marc venrooij, 30 juni 2005.
--------------------------------------------------------------
Opening SM's op 30 juni 2005
De nieuwe huisvesting van het museum voor moderne Kunst SM's aan de Magistratenlaan op de plek waar voorheen Interpharm zat. 
Publieksopening vanaf 1 juli 2005 met expositie van keramisch werk van Marc Chagall en foto-expositie 'De Chinezen' [afkomstig uit VW-fabrieken in Wolfsburg]. De foto-expositie over de Chinezen is dermate groot, dat die later, als er drie- vijf expo's tegelijk lopen, nooit meer binnen de muren van het SM's ingepast kunnen worden, aldus Joris bij de perspresentatie op 28 juni 2005.

Het voorterrein van SM's ingericht als kunstobject met tal van witte bloemen.
De twee borden met resp. Punt.nl en SM's moeten bij de officiële opening op donderdag 30 juni 2005 nog worden onthuld
..
foto © gerard monté, 23 juni 2005.

Perspresentatie  28 juni 2005.
Op de presentatie vertelde directeur Yvonne Joris dat de marketing er niet op gericht is 'het platte publiek' te trekken. Dat beleid is meer gericht op 'inhoud'. Maar daarnaast voert het SM's een pas in als instrument om op stedelijk niveau mensen binnen te halen, aldus Joris letterlijk. We zijn er voor iedereen, ook voor 'de Bossche samenleving'. We zullen alle pogingen ondernemen om die Bosschenaren naar het museum te halen. Dat gaat dan bijv. met die pas die gratis toegang biedt op de dinsdag- en donderdagavond. 


Terug naar boven