Opening in mei/ nieuwe naam Museum Kruithuis

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-01-2005 | Gewijzigd op: 09-12-2012
Uitstel opening: Verhuizingen van kunstinstellingen  20 maart 2005.
Uitstel: Onderstaand bericht is al weer achterhaald doordat de tijdelijke huisvesting in het Paleiskwartier [Interpharm] niet op tijd gereed is. Joris verwacht pas een maand later, juni 2005, het nieuwe SM's te kunnen openen. Oorzaak is vertraging in de levering van technische apparatuur voor de luchtbehandeling.

Nieuwe naam Kruithuismuseum januari 2005
In mei 2005- afhankelijk van de verbouwing- opent het nieuwe Museum voor hedendaagse Kunts[voorheen het Kruithuis] in de noodvoorziening aan de Parallelweg [voorheen Interpharm]. Dat gaat voortaan verder als Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch kortweg: SM’s Met die populaire gekozen naam staat de stad weer eens op de kaart en wordt ook het stedelijke element aangegeven, aldus wethouder van de Mortel die vanmorgen in het stadhuis met directeur Yvonne Jòris een toelichting op de plannen gaf. 

Directeur Yvónne Joris bij de presentatie in het stadhuis van de opening en de nieuwe naam van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch.foto © paul kriele, 14 januari 2005.
 
 

Ook wordt hard gewerkt aan een nieuwe logo, de lay-out en aan de bouw, de verhuizing en de inrichting van het Museum in het Paleiskwartier waar dan ook een [gratis toegankelijk] Kenniscentrum geopend wordt. ‘Want we willen investeren op inhoud. ‘Dat is de beste marketing,’ aldus Joris. Die zei nog veel werk voor de boeg te hebben, want ook aan een nieuwe site [ http://www.sm-s.nl ] waarop de hele collectie staat, wordt gewerkt.


Bij de opening in mei zijn 2 tentoonstellingen te zien:
Keramiek van Marc Chagall. De 300 objecten van Chagall zijn in bezit van zijn kleindochter, maar komen feitelijk nooit de deur uit.* De titel van deze expo met 80 objecten van de 300 die er van Chagall bestaan, is ‘Schilderen met Vuur’.
‘De Chinezen’ is de andere titel van de expo over hedendaagse fotografie en video uit China. Met werk van 17 kunstenaars wordt het nieuwe China getoond. Bekend is dat naast economisch terrein het land op sociaal-maatschappelijk én cultureel gebied een stormachtige ontwikkeling doormaakt.

*Chagall: Joris zegt dat er speciaal contact liepen met de kleindochter van Chagall die de hele erfenis beheert. Niets daaruit, of bijna niets, is verkocht of hangt elders. Het gaat om 300 werken. Dankzij die kennismaking is de afspraak gevolgd over een tijdelijke bruikleen voor het Bossche museum. 'We hebben haar weten te verleiden 80 objecten ter beschikking te stellen,' aldus Joris.

Vervolgexposities
Vanaf september 2005 trekt ook de Dienst Den Bosch Keramiek Stad voorgoed in de noodbouw Dat betekent een beperking voor omvangrijke exposities. Vanaf die tijd zullen er wel zes exposities volgen waarvan er twee ihb werk van Bossche kunstenaars zullen tonen. Dat is een gevolg van het beleidsplan de stad meer te promoten, aldus Joris in haar toelichting. De selectie van die kunstenaars moet nog gebeuren. Ook volgt er een expositie ism het Grafisch Ateliere.

Een van de bijzondere ambities is de samenwerking met het Palais de Tokio in Parijs. Den Bosch is een provinciestad en het museum heeft geen wereldwijde allures, aldus Joris. Daarom zochten we naar een instituut met gelijkgeaarde opvattingen. Die vonden we bij het Palais de Tokio.
 In deze markt is het niet meer mogelijk alles zelf te financieren en je zelf te profileren. Het effect van deze samenwerking is een grotere spreiding van de collectie en meer bekendheid van het museum.

Werk aan de winkel 
Maar voor het zover is zullen Nathalie Crasset en het architectenburau Molenaar Koeman uit Vught zich verdiepen op de aanpak verbouw en inrichting van het Bakemagebouw.
Dat gebouw zal mogelijk minimaal 3 en maximaal 6 jaar dienst gaan doen als SM's ofwel Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch.


Terug naar boven