Geluksonderzoek door Stedelijk Museum

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-02-2014 | Gewijzigd op: 19-02-2014
Het SM’s gaat met verschillende kunstenaars, museumbezoekers en Bossche burgers op zoek naar nieuwe, sociale en duurzame vormen van geluk. De naam van dit 3-jarig ambitieus/experimenteel project is: Reinventing Happiness.

Museum als onderzoeksplatform

De onderzoekers zijn: kunstenaarsduo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer, kunstenaar Jeanne van Heeswijk die samenwerken met theatermaker Paul De Bruyne en kunstenaar en ontwerper Frank Bruggeman. Dit team bekijkt bij de Bosschenaren onder meer; geluk achter een onverwachte ontmoeting? De relatie tussen depressie en geluk? En maakt de natuur in de stad gelukkiger?

Reinventing happiness is een driedelig/jarig project
Dit jaar is het gericht op het museumpubliek. In een documentaire setting waarin allerlei vormen van kennis en meningen over geluk wordt gedeeld, is er ruimte voor bijzondere ontmoetingen, lezingen, discussies, audities en een installatie.
In de twee volgende jaren [2015 en 2016] worden kennis, ervaring en input van project I gebruikt bij het vervolgonderzoektraject.

De start is op zaterdag 8 maart met het project ‘Nieuwe Omgangsvormen’ van Sjaak Langenberg & Rosé de Beer. Zij introduceren ‘supersuppoosten’, waaronder een filosofe, een cabaretier, auteurs, een fysiotherapeute en een kapster, vanuit de gedachte dat ingesleten gewoontes - ook in het museum - het welbevinden in de weg kunnen staan.

Onder de titel ‘Geregisseerd Geluk’ organiseren Jeanne van Heeswijk en Paul De Bruyne vanaf 12 april openbare audities voor een blijspel. Zij hebben het vermoeden dat het geluk in de buurt komt van het blijspel,
In het werk van beeldend kunstenaar en ontwerper Frank Bruggeman staat de omgang met stedelijke natuur centraal. Zijn onderzoek wordt vanaf 10 mei gepresenteerd.

Publicaties
De eerste editie wordt afgesloten met een publicatie de Reinventing Happiness-krant, die in juni aan het gemeentebestuur wordt aangeboden.

Zie ook de site Stedelijk Museum.