Zoeken
Marco Kroon, aan vooravond Mali, opent expo hofjuwelier Bert Verdonk
Printerversie |
Vrijdagmiddag 1 november 2013 heeft Marco Kroon, de kapitein die waarschijnljk nog vóór Kerst naar Mali wordt uitgezonden*, een expositie geopend in het Oeteldonksch Gemintemuzejum. Dat gaat over de goudsmeedwerken van Bert Verdonk. Verdonk is al jaren [van grootvader, op vader en zoon] de hofgoudsmid van Oeteldonk. 'Zo ben ik opgegroeid,' aldus Verdonk.
Over zijn werk is -eindelijk -na 22 jaar, aldus Rob van de Laar, een expositie tot stand gekomen.
Met de Hofkapel De Kikvorschen, genodigden en familie en kennissen werd, na enkele toespraken de expositie door de Bossche kapitein, lid van de Commando's, de expositie geopend.
*Overigens is Marco ter plekke bevraagd over een eventuele missie naar Mali, maar daarover hield hij stijf de lippen op elkaar.....
![]() |
![]() |
-Boven: De Kikvorschen zijn present in het Oeteldonksch Gemintemuzejum waar de ceremonie plaats vond.. -Rechts boven: Lambert Verdonk gaf een korte inkijk op zijn loopbaan bij de Oeteldonksche Club. -Rechts: Na de onthulling van de vitrines met werken van hofjuwelier Bert Verdonk poseren beiden [met Marco Kroon] voor de camera. foto's © paul kriele,1 november 2013 |
![]() |
Na een welkom door Rob van de Laar, die met name de vrijwilligers nog eens memoreerde, '..zonder wie dit museum niet open kan zijn', sprak de hofjuwelier zelf.
Van de Laar memoreerde er aan dat al voor de opening van dit museum met Bert Verdonk was afgesproken dat er ooit een tentoonstelling zou komen. Maar dat heeft dus wel 22 jaar geduurd.. !
Bert Verdonk gaf in het kort ! een inkijk hoe hij aan deze functie was gekomen en wat dus feitelijk door de functie van zijn voorouders, voor de hand lag, dat hij de goudsmid van Oeteldonk zou worden. Maar hij moest wel op sollicitatie komen bij Jan Somers, de toenmalige dirigent van De Kikvorschen. Dat zal zo rond 1970 zijn geweest toen hij sprak, eerst met 'De Stuup' van De Kikvorschen en toen met dirigent Jan Somers.
Verdonk: 'Dat was nog eens een tijd. Er waren tussen 1850-1900 250 goudsmeden in de stad en nu kun je ze op één hand tellen,' sprak Verdonk, van wie in twee vitrines allerlei- handgemaakte -onderscheidingen liggen uitgestald.
Maar Van de Laar mocht, zo is dat nu eenmaal in Oeteldonk, geen onderscheiding uitreiken. Dat is voorbehouden aan prins Amadeiro, maar hij reikte Marco Kroon wel het hoogste lintje uit...
Marco Kroon stond een beetje onwennig in dit Museum, waar hij nog nooit was geweest. 'Daar schaam ik me voor. Ik heb wel in deze buurt gespeeld.'
De Bossche militair gaf ten overstaan van tientallen toehoorders aan, dat '.. zijn zoons zeker hier een keer naar toe zullen komen. 'Ik ben wel gewend een van de hoogste onderscheidingen te ontvangen [zoals bekend de Militaire Willemsorde], maar een carnavalsonderscheiding is toch wat onwennig,' aldus Kroon, die blij was nu eens positief in het nieuws te komen.
.jpg)
Terug naar boven