Essent schenkt mobiel computerlab aan Tanzaniaanse scholen

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-02-2014 | Gewijzigd op: 19-02-2014
Essent heeft aan een Tanzaniaans onderwijsproject  een mobiel computerlab geschonken dat werkt op zonne-energie. Dat lab is zo flexibel dat het afgelegen scholen kan bereiken.
Op dit moment leren veel Tanzaniaanse kinderen alleen vanaf een schoolbord omgaan met computers. Leraren krijten een desktop en randapparatuur op een schoolbord en geven aanwijzingen. Een computer is voor basisscholen hoognodig om leerlingen door te kunnen laten stromen naar het hoger onderwijs in 't land.

Lokale vertegenwoordiger van het ministerie van onderwijs hebben al kennis met het lab gemaakt. Een deputatie van Essent met de lokale onderwijsvertegenwoordigers.
IT’er Freek van Workum van Essent was met 2 collega’s in Afrika aanwezig bij de ingebruikname van het lab.

Lab is eigen ontwerp
Freek van Workum van Essent en zijn collega’s ontwierpen -met enige hulp- het lab zelf.  Bestaande oplossingen zijn vaak te groot en te duur. De installatie is licht, en de computers zijn extra energiezuinig; ze werken zonder onderbreking zes uur lang.
Na het vertrek van Essent heeft de stichting Affordable Computers & Technology for Tanzania (ACTT) het beheer van het zonne-energiegestuurde computerlab op zich genomen. Maar Essent blijft voorlopig wel financiële steun verlenen.