Uitslag verhalen-en fotowedstryd rond 'de vesting'

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-10-2005 Zondagavond 31 okotober 2005 maakte de jury in het Koningstheater de uitslagen bekend van de twee [literaire- en fotowedstrijd] en rond 'de vesting 's-Hertogenbosch'. De jury bestond uit: de Spaanse geletterde Nora Testor, die van zich zegt dat ze een echte liefhebber is van lezen. Vervolgens Ad van Rijsewijk, medewerker pers & publiciteit bij uitgeverij De Geus en Jos van Heck, leraar Nederlands en directeur van Halteproza. Van Heck was ook voorzitter van de jury.

Het programma werd verluchtigd met liedjes over het thema vestingwerken, die studenten van de Koningstheaterakademie hadden gecomponeerd. Zij waren ook de uitvoerenden.

De deelnemers werden opgedragen een verhaal te schrijven met als thema 'De vesting als korset'. Dat mocht ook figuurlijk worden uitgelegd. Het bleek dat de volwassen zich wel aan dat thema hebben gehouden, maar de kwaliteit van hun inzendingen bleek voor de jury niet hoog genoeg. Alleen bij de jeugd werden prijzen toegekend. 

Bij uitzondering van de categorie volwassenen kende de jury in deze categorie één verhaal als eervolle vermelding toe. Dat is het verhaal van Anouschka Gruijters-Smulders dat gaat over een hoofse ridder die de vestingstad bezoekt. De minstreel is een overtuigende impressie van de stad 's-Hertogenbosch in een ver verleden.

Uitslag Verhalenwedstrijd
Bij de jeugd waren wel tal van bijdragen met fraaie vondsten, maar het waren geen voldragen verhalen. Eén bijdrage keek vanuit 2071 terug naar de Bossche vestingwerken en een -ander -liefdesdrama deed veel denken aan Meryl Streep.

De drie overgebleven verhalen kenmerken zich door een overheersende kwaliteit: Bildungsverhaal over een verstoorde kindertijd. Twee van die drie hebben iets bijzonders, het ene heeft vermogen uit te groeien tot een Bossche mythe. De auteur blijkt zich erg goed in de vestingwerken te hebben verdiept.  Het andere brengt een heel herkenbaar verlangen naar voren dat door de auteur heel sprankelend is verwoord . In dat verhaal komt ook de fantasie goed naar voren. Daarom heeft de jury het verhaal 'Zoet, lief toeval' van Martine van der Lee als beste uitverkozen. De 2e prijs: de Bossche mythe van 'De trap' is voor Jerom Bastiaan Maas. 

De derde prijs gaat naar het Bildungsverhaal van Noah van Koen Mensink

De jury deelt mee, dat in het najaar gewerkt wordt aan een boek 'De vesting als korset', waarin de winnende verhalen zijn opgenomen. De uitgaven wordt voorjaar 2006 verwacht.

De leden van de organiserende Stichting Den Bosch Literair zijn: Jeroen Thijssen, historicus, schrijver,, journalist, Ike Schotanus, uitgever, schrijver en docent en Jos van Heck docent Nederlands en free-lance journalist.

Voorzitter Jos van Heck legde in zijn welkomstwoord de achtergronden van de wedstrijd toe. Die is voortgekomen uit een kruisbestuiving van architecten, beeldende kunstenaars, schrijvers en wat dies meer zij. Zij ontvingen voor hun idee financiële steen van het Platform Cultuurbereik.

Uitslag van de Fotowedstrijd 'De Vesting als korset'
Eervolle vermeldingen: Joeri van Halteren, Corelien Scherff, Shahib Sidow en Franklin Smies. De winnaars zijn: Paul Snels, Daphne Gravesteijn en Robin Arts.
De jury bestond uit Marc Bolsius van het Brabants Dagblad, Jan Sprij portret-en reporategfotograaf en Meisjel van Gerwen, beelden kunstenaar.
In het algemeen kenmerkt de jury de inbreng van de deelnemers met : voldoende kwaliteit en originaliteit van de beelden.

Terug naar boven