Oplevering kanon Boze Griet/ Stuer Ghewalt

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-05-2005 Het kanon De Boze Griet, dat recentelijk in St.Michielsgestel werd gerestaureerd krijgt een ere-plaatsje in de gemeentestand op de restauratiebeurs. Die beurs loopt van 26-28 mei 2005 in de Brabanthallen. Daar worden technieken en ontwikkelingen van restauraties getoond. Ook de gemeente staat daar met haar projecten. Het kanon -genaamd ‘Stuer gewalt’ - werd gemaakt in 1512. Het krijgt straks een plaats in een ondergrondse –historische - kuil op Bastion Oranje. Dat gebeurt compleet met afuit die gemaakt werd door leerlingen van de Stichting Bouwopleiding. Het kanon zelf werd in de Gestelse smederij van Thijs van den Helm opgeknapt.

Wethouder Roderick van de Mortel blij verrast en trots op het resultaat bij het kanon dat niet op het onderstel paste.. 
De onthulling van het kanon dat opgeknapt uit een restauratieperiode te voorschijn komt. 
'Stuer Ghewalt', ofwel Stoer Geweld, is een aanvalskanon uit 1512. Het is een uniek exemplaar omdat er -nauwelijks -een zus van deze Boze Griet bestaat. foto's © marc venrooij. 25 mei 2005.
 

De bijnaam voor het kanon van Duitse fabrikaat was Boze Griet, niet dat stedelingen van 2005 er bang voor waren. 
De stichting Bouwopleiding ism Praktijk Opleiding Schilderen, de firma Verwey en de smid Thijs van der Helm, mochten het restauratiekarwei klaren.
Na die klus moest het kanon nog in elkaar gezet worden om daarna in de takels te gaan. Wethouder Roderick van de Mortel onthult het kanon middels een bediening van de kraan. 

Montage voor het takelen. Nieuwsgierig of deskundig, he tkanon werd van alle anten bekeken en geïnspecteerd.
Een kijke met de loop nemen..door Johan Treling van de BAM.
Boven  en rechts:  .. en op transport gesteld naar een nieuwe bestemming.
foto's © marc venrooij, 25 mei 2005.

Van het erf van het Bouwhuis in Rosmalen ging het convooi naar de Brabanthallen De definitieve plek voor het kanon wordt Bastion Oranje.
Van de Mortel toonde zich trots over dit historisch geval dat eens een flinke beurt heeft gehad., maar schieten .. ho maar!.
Eenmaal in de takels volgt het transport naar de Brabanthallen voor een beurs over restauratietechnieken.


Terug naar boven