1e deel Nieuwe reeks Vestingwerkenpublicaties verschenen

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-04-2011 | Gewijzigd op: 05-04-2011
Vanmiddag 5 april 2011 werd in Bastionder het eerste deeltje van een nieuwe reeks, die als thema aan de vestingwerken gekoppelde onderwerpen heeft, gepresenteerd. Het heeft als subtitel: 'Vestingweken + Veiligheid'.
Wethouder Huib van Olden, die onder meer de vestingwerken in zijn portefeuille heeft, kwam als oud-reserve 1e luitenant van het regiment Huzaren van Sytzama een pleidooi houden voor die vestingwerken.
Van Olden durfde te stellen dat  als object de vestingwerken feitelijk veel grootser is en veel meer uren kost dan de St. Jan. Daarmee sloot de wethouder aan bij de inleiding door de voorzitter van de stichting 'Vestingwerken ’s-Hertogenbosch' Clemens Bolhaar die de vestingwerken net zo belangrijk vindt als de St.Jan, '...tenminste als je naar de bedragen kijkt'.
Ook bracht Bolhaar de aspecten tijdsduur, intensiteit en enthousiasme in en '...dan kunnen de vestingwerken de vergelijking met de St. Jan doorstaan'.

De toehoorders onder wie de eindredacteur Paul-Ivo Burgers ambtenaren van de afdeling Vestingwerken, redactieleden en de  fotografen Jan Verhoeff, Theo Barten en Marcel Willems en andere belangstellenden. Wethouder Huib van Olden stelde zich voor deze boekpresentatie voor als oud-reserve 1e luitenant van het Regiment Huzaren van Sytzama.

foto's © paul kriele, 5 april 2011.

Van Olden liet merken dat het stadsbestuur blij is met de vestingwerken. Maar bij de St.Jan gebruiken ze een mobieltje om publiciteit te maken. Wij doen het met de vestingwerken anders. Want met een mobieltje heb je veel meer nodig om contact te maken.' Daarmee gaf de wethouder aan dat dit boekje een van de middelen is om het project vestingwerken dichter bij het publieke te plaatsen.
En meer inhakend op de actualiteit stelde Van Olden dat er over die vestingwerken steeds weer nieuwe verhalen worden verteld. Zoals met de skeletten van Franse soldaten. 'Dat maakt deze vestingwerken interessant.'

Vervolgens reikte Bolhaar het eerste exemplaar van Vestingwerken ‘s –Hertogenbosch Vestingwerken en veiligheid’ uit aan de wethouder voor onder meer Vestingwerken Huib van Olden en aan Peter van Roosmalen, hoofd Vestingwerken bij de gemeente.
Maar dat deed de gastheer van de middag niet zonder het boekje te promoten. Want door het handzame formaat en de inhoud, waardoor het gemakkelijk [op wandelingen] mee te nemen is, beantwoordt het sterk aan onze doelstelling de vestingwerken beter bekend en toegankelijk te maken bij het publiek.

-Links boven: De uitreiking in Bastionder van het eerste exemplaar van 'Vesting & Veiligheid' aan wethouder Huib van Olden en Peter van Roosmalen, hoofd vestingwerken van de gemeente Den Bosch.
-Links en rechtsboven: Clemens Bolhaar voorzitter van de StichtingVestingwerken 's-Hertogenbosch.
-Voorzitter Clemens Bolhaar verwelkomde vanmiddag -twee nieuwe ambassadeurs van de Stichting Vestingwerken, te weten Stephan Corvers [boven] en Hans Brens [l.]

foto's © paul kriele, 5 april 2011.


Het boekje geeft op rijk geïillustreerde wijze een beeld en indruk van de geschiedenis van de stad als vestingstad. Daarin komen ook de vele objecten van die vestingwerken in beeld.
Hierdoor ontstaat ook een boekje dat behulpzaam kan zijn bij wandelingen door de stad. Daarvoor is dan ook een uitklapbare plattegrond opgenomen.

De redactie van ‘Vesting & Veiligheid’ stond onder leiding van Chris Klaassens die -na afloop- vertelde dat aanstaande vrijdag al de eerste van een reeks nieuwe redactievergaderingen voor deel II van Vestingwerken 's-Hertogenbosch ' begint. Tot de redactie behoren verder: Harry Boekwijt, Frida Rouppe van der Voort en Pauline Gruntjes.

De stichtingVestingwerken 's-Hertogenbosch heeft zijn gelederen met twee nieuwe ambassadeurs kunnen versterken. Dat zijn Stephan Corvers van Corvers Procurements B.V. en Hans Brens van ‘Brens en Mulders advocaten’.

>>In een parallel [nog te maken] artikel komen de nieuwste objecten en promotionele activiteiten in beeld. Daarover gaf Peter van Roosmalen na afloop een uiteenzetting.


Terug naar boven