Op Bolwerk St.Jan infocentrum+horeca/Stadspoort op Heetmanplein

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-04-2011 | Gewijzigd op: 11-04-2011
Op het Heetmanplein komt nagenoeg zeker geen molen en ook geen rotonde. Het College van B&W heeft vandaag keuzes gemaakt mbt het terugbrengen van onderdelen van de vestingwerken.

Hoofd vestingwerken van de gemeente Peter van Roosmalen tijdens zijn power pointpresentatie over de aanpak vande vestingnwerken, met name Heetmanplein en het Bolwerk Sint Jan.

foto © paul kriele, 5 april 2011.

Voor wat het Wilhelminaplein betreft: daar zal 'het oude beeld van de Vughterpoort terugkeren, maar welk model, daar is de gemeente nog niet zeker van,' aldus Peter van Rosmalen hoofd Vestingwerken vanmiddag 5 april 2011, na afloop van de boekpresentatie 'Vesting+Veiligheid' in Bastionder [zie elders artikel boekpresentatie].
Ook wordt op het Wilhelminaplein Bastion Deuteren teruggebracht en de kwalitatief goed gerestaureerde Westwal visueel doorgekoppeld met die van de Parklaan.
Een ander opvallend en al eerder bekend gemaakt onderdeel is:
-de 'bouw' van de Pettelaarbrug bij Hekellaan/Zuidwal zodat daar de vestingfunctie van de stad duidelijker wordt gemarkeerd. Brug is teveel gezegd. Het is een dam, want  er gaat geen water van de ene naar de andere kant onderdoor, zegt Van Roosmalen.

Ook het Bolwerk St.Jan thv de St.Jansstraat, krijgt een stadsparkachtige indeling met infocentrum en horecavoorziening en een rondvaarteninfocentrum.

foto's © paul krile, 1 april 2010
Een klinkerstraatje, drempels en muurankers van een oude stadspoort werden langszij de St.Janssingel thv de St.Jansstraat in 2010 en eerder ook in 2003 bij archeologisch onderzoek aangetroffen.

Bolwerk St.Jan
Totaal nieuwe elementen worden op het als parkje in te richten 'Bolwerk St.Jan' gerealiseerd. Daar komen:
 -een informatiecentrum te bemannen door VVV en Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch. Dat die behoefte er is, zegt Van Roosmalen blijkt uit het feit dat de helft van de 1 miljoen bezoekers aan de stad niet weet wat ze eigenlijk willen bezoeken/bekijken. Door een goede informatie te geven kunnen wij hen daarbij helpen.
- een verkooppunt/infocentrum voor alle rondvaarten:
-Ook zullen studenten-in-opleiding, afdeling Horeca van het Koning Willem I-College, op een hier in te richten horeca-uitspanning een stageplaats gaan bezetten.

Sfeerbeeld van publicatiebord van de gemeente op St Janssingel van toekomstig Bolwerk St.Jan.

foto © paul kriele, 11 april 2011.

Het Bolwerk St.Jan ligt op de kop van de St.Janstraat en was een oude toegangspoort,  eerst met de Koepoort en vervolgens  met diens opvolger de St. Janspoort, waarvan de fundamenten twee maal [2003 en 2010] in kaart zijn gebracht.
Zie artikel resten Coepoort blootgelegd dd. 7 mei 2003
en  Resten St.Janspoort blootgelegd dd. 1 april 2010Terug naar boven