Bom uit Tweede Wereldoorlog zaaide paniek op Lariksplein

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-11-2016 | Gewijzigd op: 08-11-2016
De ruim 70 jaar oude vliegtuigbom, die maandag 7 november 2016 onder het Lariksplein in de Graafsewijk te voorschijn kwam, heeft voor enige uren paniek gezaaid,  bij de omwonenden, bij de deskundigen bij de gemeente.
De bewoners moesten tijdelijk hun huis uit en werden in de BBS aan de Graafseweg opgevangen. 
Bij kabelaanlegwerkzaamheden kwam de bom te voorschijn. Op het eind van de maandagmiddag werd de bom ontmanteld. De 3-jarige Merlijn Sprengers, die toevallig met zijn moeder in de buurt was, mocht op de knop drukken. 
In de vooravond mochten de 40 omwonenden weer naar huis.

De jeugd en andere omwonenden
 van het Lariksplein worden maandag
7 november 2016 afgevoerd naar
BBS ivm vondst vliegtuigbom onder het plein
.

foto © nos/theoverbruggen 7 november 2016

Volgens Jan de Wit in het dagelijks leven kabinetchef bij de gemeente, heeft als hobby de Tweede Wereldoorlog en daar verzamelt hij van alles over, is die bom , zonder af te gaan uit een van de Britse bommenwerpers[Typhoon]  gevallen,  nadat deze werd geraakt en tot ontploffing kwam. Dat gebeurde bij een Britse tegenaanval tegen de Duitsers die de stad najaar 1944 vanuit het Oosten binnenkwamen,op 22 oktober 1944.

Door graafwerkzaamheden kwam de kop van de granaat boven het  maaiveld uit.  De Mijnopruimingsdienst werd gewaarschuwd.  De bewoners moesten tijdelijk hun huizen uit en werden in de BBS 'De Graaf' op de Graafseweg opgevangen.

Pas vanmorgen werd de bom afgevoerd en op de legerplaats Oirschot afgeleverd, waar hij vanmiddag tot ontploffing zal worden gebracht . Dat meldt de gemeente.