Oorlogstuig opgegraven op Lariksplein

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-11-2016 | Gewijzigd op: 23-11-2016
Kabinetschef Jan de Wit, die in zijn vrije tijd het verzamelen van kranten en de historie over de Tweede Wereldoorlog heeft, kreeg vanmorgen, woensdag 23 november 2016 het opgegraven oorlogstuig dat zich nog onder het  Lariksplein* bevindt, te zien.

Jan de Wit meldt op twitter: 'Vanmorgen in alle vroegte de reultaten van de opgravingen uit oktober 1944 rondom het Lariksplein mogen beoordelen. Onder dat materiaal bevindt zich Veel Brits en wat Duits materiaal. De restanten duiden op verschillende schuttersputjes van Duitse zijde en naar verwachting veel mortierschade aan klein materieel.

Het Lariksplein gaf helaas geen geheimen prijs, of het moet zijn dat twee ondefinieerbare (niet gepubliceerde) stukken van de inmiddels veelbesproken ontplofte Typhoon zijn. Als dat zo is, komen we dicht bij een mogelijke oplossing van het raadsel van 'de bom'.

Lariksplein
-Boven: Het moment dat bewoners uit hunhuizen moesten en werden opgevangen in de De Graaf de BBS  aan de Graafseweg.
-Rechts: Oorlogstuig dat werd opgegraven
. Het
kan mogelijk afkomstig zijn van de overvliegende
Engelse typhoon die in de buurt ontplofte.
Jan de Wit verwijst naar een bekisting munitie en onderdeel van een licht voertuig.


foto's © theo verbruggen,
7 november en jan de wit, 23 november 2016.


>>Fragment uit artikel: Opgegraven bom zaaide paniek rond Lariksplein artikel dd. 8 november 2016.
De ruim 70 jaar oude vliegtuigbom, die maandag 7 november 2016 bij kabelwerkzaamheden op het Lariksplein in de Graafsewijk te voorschijn kwam, heeft voor enige uren paniek gezaaid, bij de omwonenden, bij de deskundigen bij de gemeente. De bewoners moesten tijdelijk hun huis uit en werden in de BBS aan de Graafseweg opgevangen.