Serviezenzaak Harperink op Vughterstraat 19 stopt

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-08-2016 | Gewijzigd op: 18-08-2016
De net meer dan een eeuw bestaande zaak in glaswerk, serviezen, porselein en aardewerk Harperink* stopt komend najaar.
Maarten Harperink van de derde generatie loopt tegen de 65. ‘Ik heb geen opvolging. Mijn zoon en mijn dochter hebben een geheel ander beroep gekozen’.

-Links: Het linker pand is Harperink op Vughterstraat 19.
Maarten Harperink, wiens twee kinderen
niet de zaak gaan voorzetten, stopt zo tegen zijn 65ste
.

foto's © paul kriele, 16 augustus 2016.

Maarten gaat van een nieuw leven genieten. Mogelijk wandelen en fietsen of golven, maar in ieder geval iets meer de buitenlucht in. Bijna 46 jaar stond ik in de winkel van een zaak die opa Harperink in oktober 1915 kocht. Dit pand- op Vughterstraat 19 -was van Alphons Hupsch die een jaar daarvoor naast het stadhuis, toen er nog geen V&D stond, was begonnen.
Maar ook toen al was het glaswerk, serviezen porselein en aardewerk. Maar er zit geen swung meer in,’ zegt Maarten. ‘De jeu is er van af’. En hij noemt een voorbeeld: ‘Bij de grote De Gruyter tentoonstelling in 2000/2001 in het Noordbrabants Museum kwamen er meer klanten binnen die iets kochten dan bij de laatst gehouden Jeroen Boschtentoonstelling. Soms staan ze met 20 man binnen en dan mag je hopen dat er eentje met iets weggaat..’.

In september 2016 houdt Maarten Harperink een opheffingsuitverkoop.

* Van Hups naar Harperink
De fa. Hups zat al vanaf 1814 op de Schapenmarkt, naast het stadhuis.
In 1915 kocht Harperink het pand Vughterstraat 19 van Hups, die er net een jaar daarvoor met een serviezenzaak  was ingetrokken.
Het pand Vughterstraat 19 is al eeuwen oud.
Onder  de nieuwe eigenaar komen
er in voor-en achterhuis tesamen vijf appartementen
.

foto © paul kriele, 16 augustus 2016.
 

De zaak Harperink bestaat al 101 jaar, maar het pand is veel ouder. Bij de verbouwing in 1996 kwamen er nog kloostermoppen uit de middel eeuwen  te voorschijn.
Het pand dat op de gemeentelijke, monumentenlijst staat, is gekocht door de jonge ondernemer T. Slaats. van Bouwstudio Toon. De 'omgevingsvergunning' is door diens gemachtigde aangevraagd heer Brok aangevraagd.

Het dubbelpand, behoudt zijn winkelbestemming, maar in het voor-en achterhuis komen vijf appartementen.Terug naar boven