Bossche traditie van hoeden en pettenverkoop teruggekeerd

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-11-2016 | Gewijzigd op: 22-11-2016
Met de winkel HoedZo op Vughterstraat 65 is een oude traditie in de verkoop van hoeden en petten teruggekeerd.
Initiatiefnemster is Linda Lenders die in dit winketje van voorheen Bourgondisch volop hoofddeksel heeft geëtaleerd.
Bekend voor ouderen zijn behalve de marktkraam met hoeden en petten, de luxe zaak Lippits op de Hinthamerpromenade 10 [meer een herenmodezaak] en de bekend generaties Boelensen, uit welke familie twee neven een zaak hadden op de Markt, tussen de Paternoster en De Kleine Werelt in. 
 Vughterstraat 65

De zaak van Linda Leenders uit
Schijndel  die op Vughterstraat 65
vrijdag 25 november 2016 'HoedZo' opent.
foto © paul kriele,  22 november 2016.

Maar er waren veel meer damesmodezaken in hoeden, zoals die van mevrouw Jansen in de Torenstraat en in de Kerkstraat  Maar ook in de Visstraat en op de Hooge Steenweg waren damesmodezaken in sjieke hoeden.. En niet te vergeten Maison Linette boven -wat nu -de Taveerne is. Dat modeatelier ontving in de jaren 50-60 regelmatig opdrachten van het koninklijk huis. Zowel voor prinses Beatrix in 1966 als voor prinses Margriet een jaar later, heeft zij de bruidsjapon ontworpen en in haar atelier gemaakt. Lien Bergé-Farwick trouwde met de sigarettenvertegenwoordiger Guus Bergé. Door het faillissement leek een eigen modezaak niet haalbaar maar door een forse lening in 1930 van dankbare klanten kon zij het huis ‘De Rode Sluier’ aan de Torenstraat 1 huren. Hier begon zij Maison Linette.
Liens ouders, Clemens en Eugenie Farwick, hadden een modehuis met een couture-afdeling aan de Schapenmarkt 25.

Ook bekend uit die jaren waren:
  
op de Hooge Steenweg 1 daar zat boven bakker Mandos [nu Kruitvat] Hoedenatelier Mandos en op nr. 34 Meeuwsen [heren] en Au bon Marché [dameshoeden. In de Visstraat: De Zonnebloem op nr. 4 en Margriet.  En Lucas-Pruijssen in het pand  Ascot op Fonteinplein 4, dat achtereenvolgende beheerders heeft gekend.
Naast de koekwinkel van Suys op Hinthamerstraat 4 was de hoedenzaak  'De stad Parijs'.

Op Kerkstraat 73-75 heeft vanaf 1890 een sjieke salon en atelier voor dameshoeden gezeten Het begon met de damens Van Asseldonk, toen de Haagse dames Coenen en tenslotte - vanaf 1912 - mevrouw Driessen-Daix,  die de naam 'Maison Van Asseldonk ' handhaafde
Rietje Merkx-Sleegers uit Nieuwkuijk nam kort na de Tweede Wereldoorlog de zaak over van mevrouw Driessen-Daix en maakte er  'Maison Merkx' van. In de jaren zeventig verhuisde het echtpaar Merkx -Sleegers naar Torenstraat 7, waar Rietje het kunstzinnige ambacht van hoedenontwerpster en hoeden maaktser voortzette.

* Fragment uit het artikel over einde Lippits Herenmode dd. 20 januari 2002.
Als een ‘Heintje Davids’ neemt Hans Kruytzer afscheid van Lippits Herenmode waarvan de voorloper als manufacturenzaak al in 1863 wordt genoemd. Hans Kruytzer [*1938] nam in 1962 de zaak, die zijn vader in 1924 voortzette, over.In verband met carnaval en Máximadag is de sluiting vervroegd. Bovendien is Lippits op de Hinthamerpromenade los, er is geen artikel meer te koop. Eerst zou de zaak per 1 maart sluiten, toen gaf Kruytzer al een afscheidsborrel op 19 januari 2002, nu is 29 januari de einddatum geworden
*Zie voor volledig artikel  'Lippits herenmode 'dd. 23 februari 2005 en 20 januari 2002.


 Terug naar boven