Vughterstraat: In voormalig ADC Repro GlasLab geopend

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-12-2018 | Gewijzigd op: 15-12-2018
 Wethouder Mike van der Geld heeft zaterdagmiddag15 december 2018 op het eind van de Vughterstraat, daar waar jaren ADC Repro Service* was gevestigd, het GlasLab Den Bosch geopend. Dat deed hij op een originele manier door zijn handtekening te schrijven op een klaar liggende glazen plaat. De bestemming van die plaat is nog niet duidelijk, maar het heeft met een handtekening van een wethouder eeuwigheid gekregen.
De wethouder toonde zich trots en verbaasd over wat er in GlasLab op microniveau gebeurt.'In deze driehoek van de Vughterstraat komen designers en kunstenaars tesamen. Daar gebeuren de mooist dingen. Het is allemaal erg recent., Het heeft zijn tijd nodig. Maar ik ga het graag volgen. Brabant maakt het.'  Met dat bekende motto besloot Van der Geld zijn openingswoordje.  

*ADC Repro Service zit al jaren op de Rietveldenweg 60.

....

GlasLab Den Bosch in Vughterstraat


Moment van de openingshandeling. Wethouder Mike
van der Geld schrijft op een glazen plaat zijn handtekening.


foto's © paul kriele, 15 december 2018.
.........................................................................................................

Ad van den Hoven gaf in een korte openingstoespraak een kort indruk van de geschiedenis en opzet vvan GlasLab Den Bosch waarvoor in september 2017 bij de Kamer van Koophandel de stchting werd geregistreerd. 


.....
-Boven en rechts boven: Werk van Jorn
van Leeuwen met recent werk: twee glas in
lood panelen en boven de zeven floatglas vazen die met etswerk en emaille airbrush bewerkt zijn.

-Rechts en onder: Werk van Marc
Mulders.-Rechts onder: Glazen
kerstballen die te koop zijn voor een goed doel.
 

foto's © paul kriele, 15 december 2018.
 
.......
.....

In de werkplaats voor vlak glas komen diverse kwaliteiten en werken van uiteenlopende kunstenaars samen. Maar er wordt ook het land in gegaan om kontrakten te tekenen en/of  samenwerking te zoeken. Doel is  professionele kunstenaars en designers zich te bekwamen in glasbewerkingstechnieken.

Het duo heeft de taken verdeeld. Zakelijk partner Ad van den Hoven is de technisch leider van het duo achter de door hen opgerichte Stichting GlasLab, naast Jan Koen Lomans die als artistiek leider optreedt.en de kunstenaars begeleidt. Van den Hoven gaat ook de samenwerking aan met musea om de infrastructuur te verbeteren en te vergroten.

In hun aanpak ervaren zij steun van de provincie die de subsidie van het Rijk overneemt voor de ontwikkelingen van onder meer ambachtelijk glaswerkplaatsen. Voorwaarden zijn dat ze voor het pubkliek zichtbaar zijn en dat er naar nderlinge samenwerking wordt gezocht.

Intussen zijn er bij GlasLab ook al nationale en internationale kunstenaars geland,  onder wie Marc Mulders en in 2019 beginnen Cathy Rose Bedfors en Sanja Medic in de open en veel licht toelatende werkplaats.  Op dit moment is er werk te zien van Jorn van Leeuwen met glazen vazen voorzien van emaille airbrush en etswerk.

Terug naar boven