Vughterstraat 197: Orangerie Bloemwerken stopt per 1 april 2020

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-03-2020 | Gewijzigd op: 04-03-2020
Joozt van Rooij van Orangerie Bloemwerken sluit op 1 april 2020 zijn zaak op Vugherstraat 197. De reden is ten eerste zijn gezondheid die nogal kwakkelt en meer zakelijk/economisch dat Joozt de markt ziet verschuiven. Allerlei zaken als IKEA, Hornbach, Jumbo houden er een bloemenhoek op na. Bij mij gaat het om creativiteit en dat duurt wat langer en kost wat meer. Maar in de supermarkten hanteren ze prijzen die ik niet kan rekenen, soms zelfs onder mijn inkoopprijzen. De klanten begrijpen dat niet, of willen dat niet inzien. Ze zijn ook veeleisender geworden. Die twee redenen leidde tot de conclusie om te stoppen.
 
.....
-Boven: Bloemist Joozt van Rooij die per 1 april 2020 stopt maar
nog een maand lang uitverkoop  houdt. Onder: De zaak Orangerie
Bloemwerken  op Vugherstraat197 zit er al twintig jaar.

foto's © paul kriele, 3 maart 2020.
.....

Joozt van Rooij in 1966 in Sint Oedenrode geboren, begon daar in 1981 op 21-jarige leeftijd zijn opleiding bij het hoveniersbedrijf De Peppelhoeve. Die studie ‘Bloemsierkunst ‘ zette hij voort aan de sierteeltschool van Helicon in Eindhoven. Vervolgens volgde hij in Venlo de middelbare tuinbouwschool en sloot die studie af in Vught met de meesteropleiding.
 
Joozt van Rooij [54 jaar]:'De mensen begrijpen
niet dat dit een zwaar vak is. Je staat
de hele dag [al meer dan 30 jaar] en
draait en rekt met je lichaam.
Ik zit er nu al twintig jaar en begon er met
vijf man. Nu sta ik er alleen... 
Dat is me niet in de koude kleren gaan zitten.


foto © paul kriele, 3 maart 2020.

...................................................................................

Omkjikend heeft Joost als bloemist een hele serie zaken achter de rug. De eerste was in 1989 in de Kerkstraat op nummer 75 bij Jan Karel Konings. Na twee jaar verhuisde we naar de Sint Josephstraat, waar Konings in 1992 de Orangerie overnam. In 1994 ben ik als zelfstandig bloemist naar Vughterstraat 88b vertrokkenen in 1999 naar de huidige locatie op Vughterstraat 197.
Tja en wat de toekomst biedt ..? Ik zie nog wel. In ieder geval blijven omgaan in dit mooie vak, bijvoorbeeld als freelancer in een of andere zaak. Foto Joost van Rooij heeft er ruim dertig jaar bloemist op zitten. Maar de gezondheid speelt hem parten. Ook vindt de Rooienaar dat de markt is verziekt door al die supermarktstalletjes.

Het pand Vughterstraat 197 is verkocht. Joost van Rooij stopt er per 1 april 2020. De zaak houdt nog de hele maand april uitverkoop van potten, vazen en ander aanverwant goed.

Terug naar boven