Aandacht gericht op Vughter[-en]dijk

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-05-2005 | Gewijzigd op: 13-11-2012
In de jaren tachtig werd over de verloedering van de Vughterstraat nog geklaagd. De gemeente zag deze straat als een stiefkindje, maar te beginnen met sanering en renovatie van Vughterpoort keerde het tij. Ook verouderde fabrieken gingen tegen de grond en er kwam woonhofjes voor terug. [zie Tilmanshofje] 
De Vughterdijk onderging  in 1939 een naamsverandering en werd Vughterstraat.
Zie ook artikel Vughteruitgang/stadspoorten van 1 maart 2003.

Voor degene die vanaf het Zuiden de stad binnenkomen is dit een markante en herkenbare entree.
Het verkeersplein heet in de volksmond het Heetmanplein, maar officieel heet dit gedeelte het Wilhelminaplein, waar men vervolgens de stad binnenkomt door de Vughterstraat
.

foto © gerard monté, 17 mei 2005.

Hetzelfde plein, maar dan gezien vanuit het Willemsplein [voorgrond] richting Wilhelminaplein achter de Willemsbrug.
Op de achtergrond loopt de  Parklaan. Daar staan links de Sonneveldflat en rechts het oude Protestants Ziekenhuis met uiterst rechts Chalet Royal [wit gebouw]. 
  De Vughterstraat- onzichtbaar- ligt links.

In de jaren negentig is deze hoofdstraat sterk opgekomen door ontwikkelingen in de winkelbranche: kleinere zaken van veelal particulieren hebben zich er gevestigd . Een enkele kunstzaak of galerie, porseleinwinkels en keukenspecialisten trokken naar de langgerekte winkelstraat. Maar ook nieuwe winkelketens zoals de Marskramer en de Speelgoedgigant kozen voor de Vughterstraat.
Helaas verdwenen er ook winkeliers..

Vughterdijk naar zijde Parklaan... 
Op de Vughterdijk woont Victor van de Wielen en diens zoon Roland en zijn vriendin. Het boeren is al lang gedaan. Maar aan de zijde Parklaan herinneren nog enkele gebouwen aan een van de oude functies binnen 's-Hertogenbosch als vestingstad: het agrarisch beheer. In die tijden werd en nog geboerd en getuinierd in de warmoezerijen langszij de wallen. Het was ook een voortvloeisel van het feit dat de Bosschenaren van vroegere eeuwen -ook op agrarisch gebied - voor zichzelf moesten zorgen. 

Al ligt/lag de boerderij aan de zijde Parklaan, kadastraal staat/stond de familie Van de Wielen geregistreerd op de Vughterstraat, voorheen Vughterdijk.

Ook van de Vughterstraat is de panoramisch plaatje,want Victor van de Wielen en zijn zoon Roland en vriendin wonen op dit perceel zijde Parklaan, maar kadastraal Vughterstraat.
.
foto © gerard monté
 


Er is in en om de oude binnenstad geen boerderij meer te zien, maar wel soms eentje te herkennen: bijv. op het Sint Janskerkhof. Daar herinnert het oefenlokaal van de Schola Cantorum aan een boerenbedrijf..
-------------
De vormalige garage en pompstation en kantoor van Pompen & Verlouw. Er zat ook een ingang aan de Parklaan.

Binnenkomst in de Vughterstraat die tot de Kuipertjeswal tot 1939 Vughterdijk heette.

foto © paul kriele,  9 januari 2012.Terug naar boven