Vughterstraat: Nieuwe gevels niet voor de kleine winkelier

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-06-2005 Wethouder Jetty Eugster opende woensdagavond 15 juni 2005 in het Stadskantoor een expo over oude en nieuwe gevels. De gemeente streeft ernaar de gevels met dichte rolluiken open te krijgen en ook de schreeuwende kunststof borden en neonreclames tegen de gevels aan te passen aan de uitstraling die de historische binnenstad heeft.
De basis van de aanpak staat samengevat in de 'Reclamenota 's-Hertogenbosch' die in samenwerking met de horeca en de winkelbranche tot stand is gekomen, aldus projectleider Peter Kuijken.
Maar het is opvallend, dat vooral de winkelvestigingen in de drie grote winkelstraten [A-locaties] in beeld komen.
De actie roept bij kleinere - zelfstandige winkeliers - nogal bezwaren op. Na investeringen op gebied van geluidsnormen en milieueisen, volgden hoge leges voor precariorechten, de actie tegen reclameborden op straat en de anti-[dichte] rolluikcampagne ihkv een veiliger straat. Op het eind van dat rijtje is een aangeboden subsidie voor de gevelaanpassing voor velen onoverkomelijk. Voor kleinere ondernemers, gevestigd in de zijstraten, staat een paar duizend euro in schriel contrast met de investering van 4.000-10.000 euro’s die zij –opnieuw –moeten doen.

Vughterstraat:
Joop Goosen vertelde dat ook zijn pand op nummer 84, een nieuw aanzien krijgt. In het linkerpand komt de tabaksspeciaalzaak van Sacha van Horssen.

Nieuwe tabakszaak op Vughterstraat 82.  Vughterstraat 81/83, de gevel van De Kwast zit momenteel [eind juni 2005] ook in de verbouwing voor een nieuw uiterlijk.

 foto's © gerard monté, 22 juni 2005.

Aansluitend op de nieuwe gevelactie diende Makelaar Van Dongen, die panden heeft in de Snellestraat, Achter het Stadhuis en in de Vughterstraat, een ontwerp in van architect Wilco Meeuwis voor Vughterstraat 6 [reisbureau]. Meeuwis, die bekend staat om zijn Gaudi-achtige flat [boven Suisse en Komlan], ziet zijn ontwerp afgekeurd. Bij de expositie in het Stadskantoor wordt een flyer uitgedeeld met de nieuwe pui voor Vughterstraat 6 en daarboven de veelzeggende kreet: Wat stimuleren we en wat torpederen we?
Van Dongen, die in dit opzicht ook nog geconfronteerd wordt ambtelijke molens, voelt zich in zijn bouwaanvrage kansloos!  

Vughterstraat 72 waarin OXO is gevestigd. Uit de voorspelling van Michiel Kalkman van OXO te concluderen staat ook deze pui een verandering te wachten. Vughterstraat 27, de wijnzaak Barrique, kreeg zijn pui terug uit de jaren 1910.
foto's © gerard monté, 22 juni 2005.Terug naar boven