Vughterstraat 233 -241 wachten op renovatie

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-05-2006 | Gewijzigd op: 17-06-2009
Leo Geertman heeft voor de verbouwing van de kleine percelen  op Vughterstraat 233 -241 een schetsplan bij de gemeente ingediend. 
Een  schetsplan is een  voorloper van een officiële bouwaanvraag. Dit plan wordt getoetst aan het bestemmingsplan en door 'Welstand ' bestudeerd, aldus een woordvoerder van de gemeente.
Beeldbepalend stadsgezicht en daardoor door 'Welstand' en de Monumentencommissie beschermd.

foto's © paul kriele, 10 mei 2006.
In het meest linkse pandje zit de drukkerij Schrover voorheen Cordes.

Vughterstraat: de nummers 233-241 ligt tussen- rechts- de porcelein- serviezen- en couvertzaak en links de kleine huisdrukkerij van Schrover. Deze kleine huisjes staan er al jaren verloederd bij. Leo Geertman, die de vast goedmaatschappij Dennenbosch beheert, wacht op een bouwvergunning, maar hij is gebonden aan de status van monument.
Geertman bezit met Ted de Haas ook al de overkant op nummer 224. Dat is het oude poerceel van Ewald Marggraff. Dat perceel was jaren gekraakt. Er komen 7 appartementen in

Relaas van Jan - 'Sinas'- Verzandvoort:
Jan Verzandvoort heeft de huisjesrij van 233-241 in 2003 overgedaan aan Peter van Amelsfoort [PvA] maar de verkoop is feitelijk pas in 2004 geëffectueerd, vertelt hij. Jan V. is een van de weinigen die geen problemen met PvA heeft gekend. Dat komt omdat hij niet wist dat Van Amelsfoort achter de koper zat. 'Bovendien had ik een scherpe notaris die bovenop de zaak zat. Ik ben voor niemand bang, ' voegt J. V. er nog aan toe.

Verzandvoort de kalende zongebruinde man die over het gehele gezicht piercings heeft laten zetten, erfde in 1971, bij het overlijden van zijn vader Harrie, de pandjes. Die perceeltjes, zo blijkt uit zijn beschrijving, zitten heel merkwaardig in elkaar. 'Nummer 243 noemden wij een drieling omdat het een boven-en beneden en een achterhuis was. Nummer 241, de drukkerij van Cordes, is meer dan 100 jaar oud. Als Geertman gedaan krijgt wat ie in zijn kop heeft, dan zijn die ambtenaren geen knip voor hun neus waard,' beklemtoont Jan V. met verhoogd stemgeluid. 'De binnenstad is beschermd stadsgezicht. Nou dan kunnen ze heel die regelgeving wel vergeten,' vertelt J.V. .

Het ziet er weinig florissant uit. In de pandjes 233-241 ligt veel opslag van afgedankt bouwmateriaal en de situatie is bouwvallig. foto's © paul kriele, 10 mei 2006.

Jan  Verzandvoort:' Nummer 241, de drukkerij Cordes, is meer dan honderd jaar oud. Dat was in mijn tijd een bloemist. Nummer 239 bestaat uit 239 en 239 A In het midden heeft dat perceel een lage deur. Mijn vader noemde dat een kletsdeur ofwel een deur waar je over heen kon buurten. Nummer 237 bestaat uit twee kleine arbeiderswoninkjes en nog een huisje op de achterplaats.

Nummer 233 is opgedeeld in 235 en 235 A . In dit pandje heeft in de jaren 60-70 't Vlietje, alles veur een bietje gezeten. Dat was het radio-onderdelenwinkeltje van het echtpaar Van Vliet-Emans.


Terug naar boven