Bastion Oranje start Podcastserie met Bossche stadgezichten

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-10-2022 | Gewijzigd op: 06-10-2022
Bossche Stadsgezichten als een levend verhaal op podcasts 

Paul Kriele, bekend van de site bastionoranje.nl waarvoor hij in 1998 het initiatief legde, is begonnen zijn digitaal archief van geluidsopnamen met interviews van Bosscharen om te zetten in een podcast. Dat is om kort te zeggen een audio [levens-]verhalen boek. Keer op keer, zo is zijn bedoeling, komt een al of niet bekend, maar wel iemand van wie het de moeite waard is zijn/ haar levensverhaal te beluisteren, aan de beurt.
Samen met Toon Rekkers worden, deze eerder door Peter van der Elst gedigitaliseerde cassettebandjes bewerkt tot een vaak boeiend verhaal. Boeiend, omdat de opnamen dateren uit de jaren 80 en waarin veelal oudere Bosschenaren over zaken en feiten vertellen van vaak honderd jaar geleden. Anekdoten of waar gebeurde feiten, waarin jongeren zich niet herkennen of die zich die feiten niet kunnen voorstellen.
Bossche geschiedenis verteld dopor Bosschenaren
Om een paar voorbeelden te nomen: Oude beroepen winkeltjes zoals bazaars of de water en vuurhuizen, kwajongensstreken , volksbuurten die gesloopt zijn, de Tweede Wereldoorlog, carnaval, het verdwenen geloof, noem maar op.
Kortom Bossche geschiedschrijving, veertig jaar geleden door stadschroniqueur Paul Kriele vastgelegd.
...........................
-Hierboven: Janus Borghs als militair voorop bij een optocht.
-Hieronder: Mien Wetzer [* 2 januari 1909. Interview 1 februari 1984] als groentewinkelierster op de Vughterdijk. 
.............................

In de eerste afleveringen komt als eerste Janus Borghs, meer genaamd Janus Kiep, aan de beurt. Over wie in die editie ook mevrouw Samuels vertelt. Zij begon in 1985 een actie voor een beeldje voor Janus. De tweede aflevering zet groentewinkelierster Mien Wetzer [*02-01-1909] van de Vughterdijk in beeld. Mien kan over haar werk honderd jaar geleden, sappig vertellen. Ze lust h’m dan ook graag en zingt na wat anekdoten, een toepasselijk liedje.
Het interview met Mien Wetzer dateert van 1 februari 1984, net zoals bijna allen gesprekken uit de jaren 80-90 dateren. Hierop volgt nog een [derde] aflevering met Mien Wetzer waarin zij indringend en erg illustratief vertelt over de pooiers en hoerenmadammen die in de beginjaren van de twintigste eeuw op het einde van de Vughterdijk hun ‘verdachte huizen’ [zoals Mien ze onnozel noemt] hadden.

De vierde aflevering is nog in voorbereiding. Deze richt zich op de Bossche journalistiek en met name de kranten de Provinciale Noordbrabantsche en ’s-Hertogenbossche Courant en vervolgens Het Huisgezin. Daar was in de jaren dertig t/m zestig de bekende revueschrijver Niek de Rooij als stadsredacteur actief. Via de lokale media en de site bastionoranje.nl houden we u op de hoogte.

Bossche stadsgezichten kunt u ook openen vanaf deze site bastionoranje.nl door aan de linkerkant op de banner 'Bossche Stadsgezichten' te klikken De link zit hier ook onder de naam 'Bossche Stadsgezichten'.

Terug naar boven