Eerste impressie interieur Bastionder

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-12-2008 | Gewijzigd op: 31-12-2008
Nog net op de laatste dag van 2008 werd van het nieuwe Bastionder op Bastion Oranje een reportage gemaakt .
Pas met de opening van het vaarseizoen - voorjaar 2009 - zal dit informatiecentrum over de stad en de vestingwerken worden geopend. Dan hebben in ieder geval ook al de pas ingeplante crocussen in bloei gestaan.

Het markante bouwwerk en interieur van Bastionder op Bastion Oranje.
foto's michel van best, 31 december 2008.
--------------------------------------------------------------
Het rondeel dateert nog toen de tweede stadsmuur [1300] is aangelegd. Het bastion is kort na het beleg van 1629 aangebouwd -omstreeks  1634 -rondom dat rondel dat lange tijd onzichtbaar is gebleven.
-De stad bezat al voor 1220 een stenen ommuring.
-1250 Hoewel er plannen waren voor een nieuwe stadsuitleg, kon dat door financiële omstandigheden niet doorgaan.
-Pas rond 1320, toen Jan III hertog van Brabant, toestemming had gegeven de vestingwerken uit te breiden, werd  1381-1320 een tweede ommuring gerealiseerd.
Er kwamen nieuwe poorten bij de Kuipertjeswal, op het Hinthamereinde [Pijnappelpoort] en op het Ortheneind nabij de Citadel [met de Aa als stadsgracht]. Zij vervingen de eerste stadspoorten  die vlak bij de Markt stonden te weten de  Antwerpse [Schapenmarkt/Snellestraat], de Leuvense [ vooraan in de Hinthamerstraat] en de Brusselse Poort [nabij Geertruikerkhof].
-Rond 1400 komen het Vughtereind [Pieckepoort nagenoeg op Heetmanplein] en het Hinthamereinde [verdediging op Muntelbolwerk] bij de stad. 
zie ook historie Bastion Oranje