Weer archeologie op Bastion Oranje

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-11-2003 | Gewijzigd op: 04-01-2009
De Bossche stadsrarcheologen Ranjith Jayasena, Ingrid Cleijne en Arjen Hoff hebben op het Bastion Oranje [dat dateert van 1634] een -nog een eeuw ouder- rondeel blootgelegd. Dat maakte deel uit van een toren waarvan de14e eeuwse kern komende week wordt onderzocht. De muur er om heen dateert van medio 1500. Oorspronkelijk liep langs de Zuidwal een rechte stadsmuur. In de loop der eeuwen is deze uitgebreid met - eerst een rondeel van 9x 6 meter -en later [1634] met Bastion Oranje.

   
Boven: Bastion Oranje vanaf het bastion gezien met zicht op de Zuidwal. Langs de wal liep een rechte stadsmuur richting de Grote Hekel. ter verdediging van militair geweld en overstromingen.
Onder: De kuil waar de archeologen bezig zijn.  Midden op de foto zit het kanonsgat [rechts naast de rood/witte meetlat ]. Dat gat is later dichtgemetseld.
foto's © paul kriele, 7 november 2003

 14e eeuws rondeel blootgelegd   7 november 2003.

Archeoloog Arjen Hoff bestudeert vondsten uit het rondeel waartegen hij staat.
Op de voorgrond de stadsmuur waartegen aan de buitenzijde dat15e eeuwse rondeel is gebouwd.

foto's © paul kriele, 11 juni 2003 [l] en 7 november 2003 [r].
Zicht op Bastion Oranje vanuit Zuidwal-Oostzijde.
Het rondeel staat aan de buitenkant van de oude stadsmuur die parallel aan de Zuidwal loopt. 


De Bossche stadsrarcheologen Ranjith Jayasena, Ingrid Cleijne en Arjen Hoff hebben op het Bastion Oranje [dat dateert van 1634] een -nog een eeuw ouder- rondeel blootgelegd. Dat maakte deel uit van een toren waarvan de14e eeuwse kern komende week wordt onderzocht. De muur er om heen dateert van medio 1500. Oorspronkelijk liep langs de Zuidwal een rechte stadsmuur. In de loop der eeuwen is deze uitgebreid met - eerst een rondeel van 9x 6 meter -en later [1634] met Bastion Oranje. Deze vestingwerken laten, aldus Jayasena, markant het verloop van de moderne oorlogsvoering zien. Eerst een aarden wal, toen een stenen die later verstevigd werd met rondelen, bastions, kantelen en gaanderijen. Revolutionair was de uitvinding van het kanon in de zestiende eeuw die op de gaanderijen van de stadsmuur werden geplaatst. Daarvoor werden - zoals in het te voorschijn gekomen rondeel - schietgaten van anderhalve meter bij 50 cm gemaakt. De gemeente wil op Bastion Oranje in een kelder een historisch museum inrichten dat de vestingwerken in beeld brengt. 

Het werk aan het Bastion wordt in de week van 10 november 2003 voortgezet Dan richten de archeologen zich op de binnenzijde van het rondeel waar ze 14e eeuwse resten hopen aan te treffen.


Terug naar boven