Unieke openluchtfilm The Holy Motors op Bastion Oranje

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-09-2016 | Gewijzigd op: 09-09-2016
Donderdagavond  8 september 2016 was er een unieke filmvertoning op Bastion Oranje. Dat gebeurde door 'True form', een startende onderneming van de creative directors Marco Aarts en Kars van Geenen, die zich twee jaar geleden op de locatie Gasthuiskwartier zijn begonnen. True From, dat al voor diverse grote bedrijven heeft gewerkt,  is gespecialiseerd in  'motion, video en interactive designs', ofwel zoals ze het zelf zeggen:  animaties en explinimations.
Kars en Marco vertoonde die avond de -door zijn complotten en onverwachten en bizarre scenes helaas- onbegrijpelijke film 'The Holy Motors', die juist door die onverwachte wendingen blijft boeien tot het eind.

   
 

Kars van Geenen [l.] en Marco Aarts van True Form vertoonde op een bijzondere locatie een unieke film.

De directeuren van True Form zetten samen met Nienke Schippers [animatie-assistent] deze bijzondere avond op voor enkele door hen uitgenodigde vrienden.
Aanvankelijk was het standbad de Zuiderplas, hun beoogde locatie, maar daar staan geen bomen op het strand, waardoor er geen filmscherm kan worden ophgehangen. Dat kan op Bastion Oranje veel gemakkelijker

foto's © paul kriele, 8 september 2016.
 


' The Holy Motors' daarover zeggen de recensies onder meer, dat de regisseur Léos Carax naar het publiek de middelvinger opsteekt, zo onverwacht en vaak bizar zijn de soms ridicule plots, waarin een acteur Denis Lavant in de meest uiteenlopende vermommingen vanuit een luxe, witte limousine, laagvloerse, ondergrondse [Parijse rioleringstelsel] en bizarre [kerkhoven], door hem -vanuit die limousine gemaakte afspraken -[mee-]maakt...
Je denkt in een droom te verkeren, maar daar begon de film dan ook mee en eindige als het ware ook vanuit die positie. Dus: is het een droom-in-een-film,  of een droom-in-een droom?
Carax nodigt je met een kort welkom uit in de wereld van zijn verbeelding.
Naast een ode aan het  film maken is Holy Motors ook een ode aan de acteur Denis Levant : clown, circusman, transformatiekunstenaar en zelf ontvlammende speler.

Terug naar boven