Bastionder op Bastion Oranje geopend

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-04-2009 | Gewijzigd op: 03-04-2009
Welkom door de Halve Compagnie der Bossche schutterij voor gedeputeerde Onno Hoes en wethouder Jetty Eugster.
Onder : het Bastion is als een aprk heringericht en omzoomd door stalen afrastering waarop- aan de voorzijde- de tekst is ingegraveerd: BASTION ORANJE.NL
foto's © herman van boxtel, 1 april 2009 en paul kriele, 27 januari 2009 [rechts onder] .
-------------------------------
Vanmiddag -1 april 2009 -heeft,  na een welkom door wethouder Jetty Eugster, gedeputeerde Onno Hoes het nieuwe Bastionder op Bastion Oranje officieel geopend.
Eerst was er een welkom, op het moment dat de gasten per boot arriveerden, met kanonschoten door de Halve Kompagnie der Bossche Schutterij en daarna werd in het Bastionder het rondeel onthuld. Daarvandaan heeft men uitzicht op het Bossche Broek.

Cor Versteeg, initiatiefnemer van het planten van crocussen op het dak van het piramidevormige infocentrum, speelde een van zijn liedjes en Frederik Hendrik [in wie  we Jan Tervoort herkennen] heette op historische wijze de gasten welkom.

Het informatiecentrum Bastionder gaat op educatieve en eigentijdse wijze aandacht besteden
aan de krijgsgeschiedenis van de vestingstad ’s Hertogenbosch, de regio en aan de omliggende natuurwaarden.

De aankomst van de gasten per boot dat gepaard ging met kanonschoten van de Schutterij.
Links: gedeputeerde Onno Hoes en wethouder Jetty Eugster
.
foto's © herman van boxtel, 1 april 2009.Toespraken door wethouder Jetty Eugster en gedeputeerde Onno Hoes. Ook was er een wlekom door Frederik Hendrik...
In de zaal, waar ook het kanon Stuer Gewalt [Stoer geweld] staat opgesteld, werd het rondeel onthuld. [r].

foto's © herman van boxtel, 1 april 2009 

De realisatie van dit  architectonisch vormgegeven ontwerp van Marc van Roosmalen, Marlène van Gessel en Martien van Osch was mogelijk met de steun van de provincie, het rijk en van Europa. De kosten bedroegen € 1,8 miljoen. De provincie leverde een belangrijke bijdrage uit het programma Samen Investeren in BrabantStad.

Vanuit het Bastionder heeft de bezoeker uitzicht over het natuurgebied het Bossche Broek, een onderdeel van het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Het Bastionder moet een onderdeel zijn van een toeristisch netwerk. Dit wordt het startpunt van een bezoek aan stad en regio.
 


Terug naar boven