Open dag Bastionder op Bastion Oranje

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-04-2009 | Gewijzigd op: 12-04-2009
Manschappen van de Halve Compagnie der Bossche Schutterij marcheren op Bastion Oranje tgv de Open dag van het Bastionder dat op 1 april 2009 feestelijk werd geopend.
foto's © paul kriele, 11 april 2009. en herman van boxtel [r] 1 april 2009.

In de kelder van het  Bastionder wordt in een videopresentatie een bondig en duidelijk overzicht gegeven van de positie van de stad als vestingstad door de eeuwen heen. Scharnierpunt daarin vormt 1629, de inname van de stad toen  -na verwoede pogingen door prins Maurits -  diens broer Frederik Hendrik de stad innam. Dat blijkt een wereldbekend feit te zijn geweest, dat op talrijke schilderijend staat uitgebeeld. Die krijgsgeschiedenis maakt ook onderdeel uit van de videopresentatie. 'Toonbeeld' van die geschiedenis is het immens grote kanon Stuer Gewalt [Stoer Geweld], dat in Duitsland is gesmeed, maar nimmer voldeed.
Eerste impressie Bastionder dd.31-12-2008.

Markant punt in het Bastionder is het rondeel [met inmiddels verdwenen toren], dat in de 1543 gebouwd werd tegen de 14e eeuwse [kort na 1300] stadsmuur. Het Bastion zelf is pas in 1634 aangelegd, nadat gebleken was dat de zuidflank een zwakke schakel vormde, in de stadsverdediging. Zodoende is dit vijfhoekige bastion aan de vestingwerken toegevoegd
Een Schietgat en een poortje om buiten de stadsmuur te kunnen treden, zijn zichtbaar behouden. In de stadsmuur van begin 1300 zit ook een trapje dat via een opening in de stadsmuur op de weergang uitkwam.
Het Bastionder kan individueel worden bezocht en is een tussen-stop-plaats van de buitengaatse rondvaarten.

Aan dit architectonisch hoogstandje is veel werk vooraf gegaan en ook veel geld besteed. Het bastion zelf is tegelijk met dit karwei ook stevig opgeknapt. Er werd diverse malen archeologisch onderzoek gepleegd en de bouw, die zeker een jaar heeft geduurd, kostte 1,3 miljoen euro. Via het Europees fonds voor Regionale ontwikkelingen  zijn delen [€ 600.000] van dat bedrag binnengekomen.

Bastionder op Paaszondag gesloten
Overigens hebben velen, onder wie burgemeester Rombouts en archivaris Rob van de Laar, door het motto 'Open dag' aangetrokken, op Paaszondag  tevergeefs een bezoek gebracht aan Basion Oranje om Bastionder te kunnen bezichtigen..

Terug naar boven