Opgegraven scherven op Bastionder

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-06-2008 | Gewijzigd op: 18-06-2008
In het kader van de vestingwerken  wordt al vanaf eind 2007 op Bastion Oranje een kelder gegraven. Daar komt een ondergronds informatiecentrum over de vestingwerken. Dat krijgt de naam Bastionder en vervangt de keet die nabij de trap voor rondvaartgasten staat.
In de kelder krijgen de bezoekers een videopresentatie te zien en uitleg over de vestingwerken en er staat het meer dan vier eeuwen oude kanon de Boze Griet opgesteld.

De stadsgeschiedenis in een berg zand
-Herman van Boxtel ging in mei 2008 eens speuren in de berg zand op het Bastion. Bij de aanleg werd zand uit de Binnendieze of van afvalplaatsen gebruikt.

Bij zijn wandeling maakte Herman foto's.  ' Er viel nog meer te bekijken dan alleen de "kuil" met beton. Op de berg uitgegraven zand die er achter licht, nam ik ook een kijkje. Daar was veel meer te zien. In die berg lag de geschiedenis voor het oprapen. In die grond zaten veel overblijfselen uit de afgelopen eeuwen, scherven van allerlei aard, veel botten [van dieren?], oesterschelpen en een pijpensteel. Als je de hele berg met de metaaldetector zou afgraven, zou er veel meer boven water zijn gekomen.'
Herman stak wat willekeurige scherven in zijn zak en maakte er thuis foto's van.

Scherven van schotels of borden [l. en r./]  allemaal uit de grond van Bastion Oranje dat bekend staat als grond afkomstig van afvalplaatsen en/of de Binnendieze. Veel pijpestelen zitten er in de Bossche ophogingen omdat door de militairen [4 kazernes] en ook door de burgers veel pijp gerookt werd. - foto's © herman van boxtel, 18 mei 2008.
 


Een oesterschelp [l.] en scherven van een bord [buitenzijde] en van een Delfts blauw bord [r.] .   - foto's © herman van boxtel, 18 mei 2008.


Terug naar boven