Trapje in rondeel van Bastion Oranje ontdekt

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-07-2008
Ook bij tropische temperaturen van 30 graden wordt doorgewerkt aan een informatiekelder, zoals Bastionder bedoeld is.
© paul kriele, 2 juli 2008.
In de knik van  de ruim zes eeuwen oude stadsmuur  zit een trapje naar de weergang.
 
De linker foto laat de dikke stadsmuur [voorin] zien op de plaats waar  rond 1640 Bastion Oranje als toevoeging aan de zuidelijke verdedigingswerken van de stad, kwam te liggen. Daar stond oorspronkelijk een toren op een rondeel [zie ronde muur] had. De rechter, foto achter de driehoekige uitstulping, zit het trapje.

Archeologe Ingrid Cleijne heeft bij het rondeel van Bastion Oranje een trapje ontdekt. Precies waar de stadsmuur van de 14e eeuw een knik vertoont trof zij bij graafwerk een trapje aan dat vanaf het rondeel naar de weergang van de stadsmuur loopt.
Dat trapje vindt zijn oorsprong bij de aanleg van de stadsmuur in het 1e tot  2e kwart van de 14e eeuw, zeg rond 1330.
Pas daarna - rond 1360 - is de toren met rondeel aangelegd.

Het trapje werd weggebroken toen de aarden wallen aan de stadsmuur zijn aangebracht, rond 1542, aldus Eddy Nijhof in een toelichting. Toen dat trapje zijn functie had verloren zijn de toegangen vanuit het stadse maaiveld dichtgemetseld, maar binnen het rondeel zijn  die oorspronkelijke gaten nog duidelijk herkenbaar.
Pas veel later, toen eenmaal de Spaanse troepen waren verjaagd en de Staatsen het Zuiden hadden heroverd, werd  in 1634 Bastion Oranje aangelegd. Daardoor werd het rondeel eeuwen onzichtbaar.
De naam van het Bastion is ontleend aan Willen van Oranje! 

Ook dit 'nieuwe' eeuwen oude onderdeel van de vestingwerken zal worden bewaard. Het 14e eeuwse trapje voegt weer iets toe aan het Bastionder, dat bedoeld is om het aspect vestingstad duidelijker in beeld te brengen.