Zoeken
Bastion Oranje krijgt museale/ info-functie
Printerversie |
In de Zuid-Oost hoek van Bastion Oranje is een 14e eeuws rondeel blootgelegd. | foto's © gerard monté, 8 november 2003 [l.] en paul kriele, 7 november 2003 [r.] . |
De Bossche stadsrarcheologen Ranjith Jayasena, Ingrid Cleijne en Arjen Hoff hebben op het Bastion Oranje [dat dateert van 1634] een -nog een eeuw ouder- rondeel blootgelegd. Dat maakte deel uit van een toren waarvan de14e eeuwse kern komende week wordt onderzocht. De muur er om heen dateert van medio 1500.
Oorspronkelijk liep langs de Zuidwal een rechte stadsmuur. In de loop der eeuwen is deze uitgebreid met - eerst [ongeveer in 1550] een rondeel van 9x 6 meter -en later [1634] met Bastion Oranje. Deze vestingwerken laten, aldus Jayasena, markant het verloop van de moderne oorlogsvoering zien. Eerst een aarden wal, toen een stenen die later verstevigd werd met rondelen, bastions, kantelen en gaanderijen.
Revolutionair was de uitvinding van het kanon in de zestiende eeuw die op de gaanderijen van de stadsmuur werden geplaatst. Daarvoor werden - zoals in het te voorschijn gekomen rondeel - schietgaten van anderhalve meter bij 50 cm gemaakt.
De gemeente wil op Bastion Oranje in een kelder een historisch museum inrichten dat de vestingwerken in beeld brengt.
Het werk aan het Bastion wordt in de week van 10 november 2003 voortgezet. Dan richten de archeologen zich op de binnenzijde van het rondeel waar ze 14e eeuwse resten hopen aan te treffen.