Overdam [Boulevard] geŽerd met ĎGeert Overdam aanmoedigingsprijs'

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-12-2014 | Gewijzigd op: 11-12-2014
Woensdagavond 10 december 2014 vond in TheateradParade het afscheid plaats van Geert Overdam als directeur van het Theaterfestival Boulevard.
Rond dat afscheid werd als erkenning voor de verdiensten van diens 12-jarig directeurschap de ‘Geert Overdam aanmoedigingsprijs’ in het leven geroepen, zo maakte de bestuursvoorzitter van het festival Jaco Reijrink bekend.
Het is een initiatief dat de directeur van het theaterfestival Boulevard zelf al incidenteel nam, maar nu wordt bestendigd met de formele instelling van een prijs.

Vertrekkend directeur Theaterfestival
Boulevard geëerd met
'Geert Overdam aanmoedigingsprijs' voor 'jong talent'
.
 

Een volle zaal van het TheateradParade met onder meer burgemeester Ton Rombouts en wethouder Jeroen Weyers, nam in loffelijke woorden afscheid van de festivaldirecteur. In een show met artiesten van het theaterfestival uit de voorbije jaren werd Overdam in het zonnetje gezet. Tussendoor spraken Matthijs Rümke, wethouder Jeroen Weyers en Viktorien van Hulst de opvolger van Overdam.  De show werd gepresenteerd door Lucas de Man.

De erkenning met een prijs ontving Overdam na een periode van 12 jaar directeurschap. Dat was een ambitieus beheer dat hem niet in de koude kleren is gaan zitten, maar dat door zijn volharding wel heeft bijgedragen aan het overleven van het festival tegen alle nukken van de culturele beleidsvoerders in.

Die start van het aankweken en erkennen van jong theatertalent zat én zit gekoppeld aan de jaarlijkse pitch night van het festival, dat in het voorjaar plaats vindt en uit welke selectie een optreden van de jonge theatermakers op het festival volgt.

Overdam heeft het Vlaamse theater naar Den Bosch gehaald en de Parade tegen zijn zin behouden als ontmoetingsplaats voor het ‘jonge’ publiek, dat zich ook graag vermaakt aan straattheater.

Maar op cultureel gebied dringt ’Den Bosch nog steeds niet door noch in Amsterdam noch in Hilversum.

Naast vele loftuitingen en prikkels van bedekte kritiek hield Overdam, die nu eens –aanhoudend- in de belangstelling stond, er toch een heerlijk gevoel aan over.
Al stond Overdam in het middelpunt, er was ook een joviale kennismaking met de Bossche Viktorien van Hulst [*1972], die Overdam in zijn functie opvolgt. *
Al is ‘de Boulevard’ voor de Bosschenaren een begrip, het zal voor Viktorien beslist geen gespreid bedje zijn. Daar is ‘de markt’ te wisselend en het publiek te wispelturig voor.

Viktorien van Hulst
De in Den Bosch woonachtige Van Hulst, is momenteel hoofd artistiek bureau van Toneelgroep Amsterdam.
Van Hulst, die Theaterwetenschappen aan de Utrechtse Universiteit studeerde, was onder meer werkzaam bij Productiehuis Brabant en Festival CEMENT. Daarnaast vervult en vervulde ze diverse functies in de culturele sector.
De opvolger van Geert Overdam
Viktorien van Hulst.foto © paul kriele,
7 augustus 2014. 

Bijna pensionado Geert Overdam
Geert Overdam, blijft tot 1 september 2015 werkzaam als projectleider bij de Stichting Bosse Nova voor onder meer Kunstbende Noord Brabant, Masterplan talentontwikkeling theater en dans, Festivalcampagne Brabantse festivals.


Terug naar boven