Opening Boulevard: Mariapaviljoen vervangt locatie Tramkade

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-08-2015 | Gewijzigd op: 09-08-2015
In de openingstoespraak door de nieuwe Festivaldirecteur van de Boulevard Viktorien van Hulst meldde zij ondermeer dat het Mariapaviljoen vanaf zondag 9 augustus 2015 de locatie Tramkade vervangt.
Daar vindt dan ‘de Zelfgemaakte stad’ plaats van theatermaakster Lotte van den Berg.. Dat is een voorstelling met discussies over maatschappelijk thema’s te midden van het elkaar ontmoeten. ‘Dat is mijn wens om de kunst een plaats te geven in het maatschappelijk debat met maatschappelijke thema's,’ sprak  Van Hulst.

Van Hulst die daarop een blauwe paraplu, in de kleur van haar jurk, op stak. ‘Die is bedoeld om u tegen de regen te beschermen,’ zei de directeur. Maar op de plu stond de tekst: ‘ The best is yet to come’, ofwel ‘Het mooiste ligt voor ons’. [Ook bezongen door Frank Sinatra en Maikel Doublé].
‘Een spreuk die vandaag meer op zijn plaats is,’ aldus Van Hulst, soms emotioneel wanneer het over het verlaten van de Tramkade ging door asbestdeeltjes. 'Maar de veiligheid staat voorop. Daar mag niet mee gesold worden,' sprak ook Commissaris der Koning Wim van de Donk in zijn openingstoespraak en verwees naar de actuele risico’s in de samenleving en de risico's die het met zich meebrengt. Daarover is een rapport geschreven.' Van de Donk zag dat script als een suggestie voor Boulevard 2016.

‘Maar we moeten niet in het negatieve blijven hangen. De kunst is iets groter dan onze eigen kunde en wetenschap. Het wordt door mensenhanden geschreven,’sprak de commissaris. ‘Ik wens dat jullie de kans krijgen dit hier te laten zien,’ besloot Van de Donk zijn openingsrede.

Bezoek minister van Cultuur
Vrijdag 7 augustus 2015 brengt minister Jet Bussemaker van Cultuur een bezoek aan het festival juist vanwege de toespraak van Van Hulst en haar manifest over kust en cultuur.
   
-Boven Kunstenaar/ regisseur Frenk Vielen.

-Rechts boven: Viktorien van Hulst de festivaldirecteur.
met een paraplu bedoeld tegen de regen, maar de spreuk erop overtrof de actualiteit: 'The best yet to come', ofwel: 'Het mooiste ligt voor ons.'

-Rechts: Commissaris der Koning Wim van de Donk
.

foto's © paul kriele,6 augustus 2015.
 

Van Hulst dankte alle vrijwilligers, medewerkenden, sponsoren en overheden. 'Ook zij die hadden gereageerd, de vrienden en sympatisanten en zij die een alternatieve locatie voor de Tramkade hadden aangeboden. ‘Ik kan er tien festivals in kwijt..’. .
En speciaal noemde zij haar voorgangers Wim Claessen en Geert Overdam die het festival hebben doen ontwikkelen en voor hun lange adem.  'Ik heb een mooie en grote erfenis  gekregen. Want de kracht van het festival bevindt zich in alles wat niet tastbaar is. Dit festival is een knooppunt van netwerken van waaruit je kunt inspelen op de behoeften van de kustenaars en van de samenleving.

Helaas na twee weken is er niets meer geen papier, geen materiaal, alleen ons nieuwe centrum in de St Jozephstraat.

Freek Vielen
De toespraak van de in Groningen geboren [*1985] Freek Vielen sloeg aan - ook gezien het applaus na afloop.
De jonge, in Antwerpen afgestudeerde [in woordkunst] kunstenaar/ regisseur Vielen praatte onder meer over het overleven van de kunst en de cultuur. Daarin benadrukte hij het geloof in het veranderen.
'Sinds minister Zijlstra lijkt het er op dat de kunsten niet langer is de stroom der dingen te veranderen door het onzegbare zegbaar te maken. Maar enkel dat: overleven. De broek ophouden. Want natuurlijk kan het: een speech schrijven in twee dagen, een stuk maken in drie weken en een festival organiseren zonder de steun  van de staat. 't Lukt.
Maar als het alleen nog maar over het 'hoe' kan gaan en het  'hoe' krijgen we dit in godsnaam gefixt, komt het 'wat 'en het 'waarom' 't lukt uiteindelijk onherroepelijk in het gedrang.
Dat broek ophouden is niet het summum van de cultuur. Er is beleid voor nodig: voor duurzaamheid, voor diversiteit, voor kwaliteit.’
Tot slot: ‘Ik wens iedereen een belangrijke tijd toe, met belangrijke voorstellingen en een belangrijk festival.’

   
  -Links boven de locatie van de opening van de Boulevard 2015 op het festivalterrein de Parade.
-Boven: Directeur Viktorien van Hulst verwelkomt Wim van de Donk Commissaris der Koning.
-Links het bestuur met ondermeer links achteraan de voorzitter Jaco Reynink die er dit jaar voor het laatst is  en diens echtegenote [rechts vooraan],
links gedeputeerde Bert Pauli en wethouder Paul Kagie[vooraan] en rechts achteraan oud wethouder Hans Dona.


foto © paul kriele, 6 augustus2015.


Muziek was er van de
band Ties Mallema bariton sax.

foto © paul kriele,6 augustus2015.


Terug naar boven