Rombouts: Oproep voor eerlijk subsidiesysteem 'kunsten' voor Brabant

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-08-2016 | Gewijzigd op: 06-08-2016
Op een redelijk druk bezocht Festivalplein voltrok zich donderdagnamiddag 4 augustus 2016 de opening van Theaterfestival Boulevard 2016.
 
Burgemeester Rombouts gebruikte deze gelegenheid om een oproep te doen gezamenlijk met de vier grote Brabantse gemeenten te strijden voor een eerlijk subsidiesysteem van het Fonds Podium Kusten en met name tegen de eenzijdige toebedeling van culturele instellingen in de Randstad. Rombouts: ‘Dit systeem deugt niet... ! Er heerst willekeur,' sprak Rombouts.

Rond de opening van het festival waren er
optredens van Compagnie Antipodes en Geert Hautekiet.
foto's © henjk van esch, 4 augustus 2016.

De ‘charmante’, [aldus Rombouts..] festivaldirecteur Viktorien van Hulst memoreerde naar de tegenslag van asbest in de Tramkade vorig jaar en de hernieuwde tegenslag van asbest TheateradParade, waardoor er veel geïmproviseerd moest worden. Maar dankzij de hulpvaardige handen van particulieren, bedrijven en aanverwante instellingen staat het festival er toch maar weer en ook op tal van plaatsen. Niet alleen op de Parade, maar ook in Rosmalen [Perron3] de Verkadefabriek, Brabanthallen en in Tilburg [ivm een vergelijkbare theaterzaal], sprak Viktorien met ferve.
‘We staan en we blijven er staan’. Mede ook dankzij landelijke steun. Want de Boulevard behoort tot de festivals die landelijke middelen krijgen. Ook dat is goed nieuws,’ aldus Van Hulst.

 Opening Theaterfestival Boulevard met Viktorien van
Hulst burgemeester Ton Rombouts
en Angelique, de tolk voor slechthorenden.
foto's © henk van esch, 4 augustus 2016.

Voor de burgemeester reden aan het toegestroomde publiek te vragen om een applaus voor deze doortastende directeur .
‘Dat geld,’ sprak Rombouts nog eens, ‘is nodig om professionele artiesten en kustenaars hun verhalen te doen vertellen, zoals wij zelf ook steeds aan elkaar verhalen vertellen. Samen zijn we verhalenvertellers. Die artiesten laten ons verder kijken dan onze gedachten en verder kijken dan de palm van onze hand’.
Ter opening zeg ik” Lang leve de kunst, lang leve Cement, Matzer, Circo Circolo, Opera Zuid en de Boulevard !’

Daarop maakte de in rood/wit geklede busbegeleider Frits de touwen los, waarop de grote windmolen op het plein- symbool van de Boulevard- kon gaan draaien.

Het proosten en de onthulling van
de molen, symbool voor het festival, door busbegeleider Frits...
foto's © henk van esch, 4 augustus 2016.

Aansluitend ging genodigden en overig publiek naar de Brabanthallen om daar de openingsvoorstelling van Compagnie Marie Chouinard te gaan zien ‘Hieronymus, The Garden of Earthly Delights. De Canadese choreografe Chouinard heeft een dansperformance bedacht die bestaat uit drie delen waarin het publiek een wereldbeeld à la Jeroen Bosch wordt voorgesteld en dan geïnspireerd op het schilderij Tuin der Lusten. Soms emotioneel, soms theatraal en profaan en dan weer -in de middelste scene- erg heftig, zoals Bosch ook zijn taferelen schilderde.

Het publiek was wisselend enthousiast: heftig, prachtig, indrukwekkend, soms te lange fragmenten, maar in het geheel genomen, kreeg Chouinard veel lof voor haar wereldpremière.

 
foto's © henk van esch, 4 augustus 2016

Aanbieding doek uit Afrika  aan Viktorien van Hulst. 
Rhodé Snyman uit Zuid-Afrika bood Viktorien van Hulst bij de opening onder meer een doek aan om het festival te danken voor de samenwerking.
Wonderlijk toeval: het nieuwe symbool voor de Boulevard, de molen, is ook symbool voor het gebied van de Karoo, waar Oudtshoorn ligt. Snyman bracht een aantal geschenken mee, met afbeeldingen van hun molens voor festivaldirecteur Viktorien van Hulst.

Rhodé Snyman van KKNK (Klein Karoo Nasionale Kunstefees) uit Oudtshoorn (Zuid-Afrika) heeft zich al in 2015 laten inspireren door de tentjesvoorstellingen van Theaterfestival Boulevard. Op hun festival in maart 2016 waren voorstellingen uit Den Bosch te zien voor het Zuid-Afrikaanse publiek.
Voorafgaand aan de opening
bood Rhodé Snyman aan
Viktorien van Hulst onder meer een doek aan
.

foto © henk van esch, 4 augustus 2016.


Terug naar boven