Viktorien van Hulst kondigt Performance rond Gender aan

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-08-2017 | Gewijzigd op: 09-08-2017

Donderdagavond 3 augustus 2017 werd eerst voor genodigden in het Josephkwartier [voormalige Aloysiusschool  op St Josephstraat18] het Theaterfestival Boulevard 2017 geopend. Op het festivalplein deed de charmante festivaldirecteur het nog eens dunnetjes over en promootte de organisatie die 125  verschillende voorstellingen heeft weten te contracteren, waar deze dagen 1500 mensen voor in touw zijn. Maar ook richtte zij de spotlights op het pand in de St.Josephstraat, waar naast De Boulevard, Nova Zembla, Festival Cement, Artemis en jazz in Duke Town hun kantoor hebben Viktorien: 'Kom eens langs het is er gezellig en intiem en je kunt er ook iets drinken.' 

Als nieuwtje kondigde Van Hulst voor het Theaterfestival Boulevard de nominatie aan voor de Europese Effe Awards. Daarvan wordt  op 18  september 2017 in Brussel de prijs toegekend. Er zijn uit 750 Europese festival  26 genomineerden voortgekomen. ‘Den Bosch’ heeft het Utrechtse festival van ‘De Oude Muziek’ als enig Nederlandse tegenhanger.  

-Links De toespraak van
festivaldirecteur Viktorien van Hulst
onder meer over de zoektocht naar identiteit. 
-Onder:  De bekende gids Frits, die dagelijks
de bezoekers de weg naar de bussen wijst.foto's © paul kriele, 3 augustus 2017.

Viktorien: ‘Welkom aan allen. We zijn er voor jullie, bekenden en onbekenden. We geloven dat het onbekende het bekende bevraagt. Misschien hebben we twijfels als we met andere mensen en ideeën geconfronteerd worden. Op elf dagen theater laten we ook ‘de ander ‘ aan het woord. En halen het onbekende binnen. Twijfels brengt nieuwe gedachten en dat brengt ons verder. Maar we zijn niet naief.’ We kunnen welkom zeggen omdat we een plek hebben waar we kunnen zijn wie we zijn en kunnen zeggen wat we denken, deuren open zetten.

En daarmee maakte de directeur een bruggetje naar de actualiteit met de discussie en aandacht  voor het zich  in een vreemd lichaam voelen en al of niet geaccepteerd worden. Viktorien: ‘ Wat betekent huis. Kun je je thuis voelen in het openbare leven? Maar in welk lichaam voel je je thuis.?

Viktorien ik heb iets bijzonders aan te kondigen: ' In samenwerking met onze partner ‘DansBrabant’  zijn we toegetreden tot het Europese project ‘Performing Gender-Dances make differences’.Daarin participeren zes Europese partners met als leidraad het erkennen van verschillende mogelijkheden en vrijheden in seksuele oriëntaties, en dans als prachtig grenzeloos communicatiemiddel. 

Onder meer wetenschappers kunstenaars en ervaringsdeskundigen delen  vraagstukken rondom gender en/of seksuele voorkeur. In dit door de Eurpose Unie gesteund project wordt samengewerkt met de choreografen de Nederlanse Nina Albers en de Japanse Jija Sohn. 

De van origine Turkse Murat Isik [*1978], auteur van onder
meer 'Wees onzichtbaar' tijdens zijn column over identiteit.


foto © paul kriele, 3 augustus 2017.
......................................................................................................

 Over die identiteitsvorming sprak de van origine Turkse Murat Isik [*1987] een nogal  lange column uit waarin hij liet blijken zijn levenlang op zoek te zijn geweest naar zijn identiteit,  maar toch zich het meest in de Bijlmermeer thuis voelt.’ Isik is onder meer bekend van zijn bundel ’Wees onzichtbaar’. 

De avond werd voor de genodigden besloten met de voorstelling in het TheateradParade ‘ Imitation of life. Een indrukwekkende  neerslag van een oude Roma vrouw waarin discriminatie en het zoeken naar identiteit op een schokkende manier werden verwoord en belicht. Al was het wat aan de lange kant, de Hongaarse groep Porton Theatre –Kornel Mundruc,  kreeg een langdurig ovationeel applaus aan het slot.

Frist de bekende gids die dagelijks bij de bussen  de gasten de weg wijst, begeleidde het gezelschap van het Josephkwartier naar de Parade. 

 De catering werd verzorgd door Pepijn, Horeca-advies & catering.

Het festivalplein waar na de toespraak van directeur Viktorien van Hulst twee acts werden gepresenteerd: 
de -styreet-dance door Shailes Bahoran en een optreden door de zangeres gitariste Fay Lovsky met Ja
n de Smet. 
foto's © paul kriele, 3 augustus 2017.

Maar voor het zover was zat er nog een officiële opening op het festivalterrein en twee acts tussen: een optreden door de zangeres en gitarist Fay Lovsky die op een miniskuul muziekdoosje. werd begeleid door Jan de Smet. Hun voorstelling 'Troika hier en Troika daar' is uitverkocht. 

De slotact voor de toeschouwers, die speciaal naar de opening waren gekomen, was van Shailesh Bahoran [Danscollectief ISH] met een spectaculaire –street - dance act uit hun voorstelling Ignite. 

   

Shailesh Bahoran {Danscollectief ISH]
met een deel uit hun dansvoorsteIling Ignite.

 
foto's © paul kriele,  3 augustus 2017.
 


Terug naar boven