Oud festivaldirecteur Wim Claessen opent expo Boulevardaffiches

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-08-2017 | Gewijzigd op: 08-12-2017
Maandagmiddag 7 augustus 2017 werd in informele kring in het Stadskantoor de expositie van 29 affiches van de Boulevard, die vanaf 1989 tot en met 2016 door Karin Jonkers zijn gemaakt, geopend. Jonkers vormde vanaf 1989 samen met de grafisch vormgever Jean Philipse het team dat de affiches voor het theaterfestival ontwierp en fotografeerde.

Vanaf 2009 nam Yelle van der Wardt [specialist ICT /websites maken] het van Philipse over in een zakelijk teamschap met de grafisch vormgever Karin Jonkers met wie ze ook getrouwd is.

....
Stadskantoor

-Boven: Voormalig festival directeur Wim Claassen biedt na zijn toespraak aan Karin Jonkers een boeket aan.
-Rechts KarinJonkers met rechts naast haar Yelle van der Wardt, begroet en dankt de modellen met wie ze in de periode 1989 t/m 2016 heeft samengewerkt:
'Jullie zijn speciaal voor mij naar hier gekomen,' sprak Karin ge
ëmotioneerd. 
,.......

Festivaldirecteur Viktorien van Hulst sprak een kort welkom uit. 'Ik zal geen doekje wegtrekken, maar ik stel het erg op prijs dat we in dit  huis, in ons huis, deze expositie mogen openen. Ik ben daar erg trots op. Hiermee vieren we 29 jaar Boulevard. 
Bij de keuze van een nieuwe lay-out  viel me pas op wat er al die jaren met de Boulevard zo al is veranderd. De Bosshenaren houden van het festival. Ze zijn er sterk mee verweven en verbonden. Dat affiche van 1999 hing toen op mijn studentenkamer'.

Na het welkom door Viktorien van Hulst sprak oud festivaldirecteur Wim Claessen enkele lovende
woorden die gelardeerd werden met feiten uit de historie en met enkele grappige  anekdoten gepaard gingen.

Lieve Karin:'Toen wij in 1989 begonnen kenden we niet eens het woord marketing. Laat staat het woord promotie. Deze aanpak viel onder 'flyers en posters'.

Na ons loskomen van Het Reizend Festival in 1987, waaronder het Festival of Broken Dreams ressorteerde, gingen wij als
zelfstandig festival verder. In het voorjaar van1987 werd de stap gezet om een passend beeld  te maken.

Stadskantoor
Indruk van de 29 affiches die Karin
Jonkers en -toen grafisch vormgever - 
Jean Philips in de periode1988-2016 maakten.


foto © paul kriele, 7 augustus 2017.
..............................................................................................

Het eerste ontwerp was een liggend affiche. Dat was helemaal niet naar de zin van Herman Slaats van de PNEM, zoals Essent toen heette. Bovendien waren hun meterkasten die in de straten stonden, pas opgeschiderd, wat het onmogelijk maakte ze te beplakken.Maar dat heeft toch niet verhinderd dat Essent de hoofdsponsor werd. In die tijd speelde ook nog eens de Tour de France, maar Essent koos bewust voor het Bossche theaterfestival.. 

Een andere anekdote gaat over sponsor Philip Morres, de sigarettenfabrikant Die was niet zo zeker of het logo op het affiche uit de eerste jaren goed genoeg was afgebeeld.  De man van Philip Morres kwam met een lineaaltje de afmetingen natrekken. Dat logo bleek keurig volgens het kontrakt te zijn afgebeeld. 

Maar een jaar later moesten we toch afscheid nemen van Philip Morres toen bestuurslid Herman Wijnhoven aan longkanker bleek te zijn overleden. 

Ook saillant zijnde gegevens dat in1997 het affiche al bij de start van de Boulevard was uitverkochot  Die1000 stuks oplage leverde 1.000 x 12 gulden op. Het geeft aan hoe popul;air het festival is, maar het heeft ook te maken met de Bossche cultuur.'
Maar het ontwerp van 1998, [tweede  bovenaan van links] een hartje en een echtpaar in het midden van een papieren onderlegger voor een taart , werd het meest gecopieerd. Maar dan zonder de originele foto. Die werd meteen vervangen door een actuele foto van het verlovings of huwelijkspaar
.
Claessen: 'Er is een bijzondere reeks zeer aansprekelijke ontwerpen uit die samenwerking voortgekomen. Daaruit blijkt hoe in representatief de geest van de Boulevard was. De thema's, romantiek en zinnelijkheid moesten er in uitstralen.
Datl lijkt op de marketing van dit moment,' besloot Claessen zijn toespraak die hij afrondde met een warme omhelzing met Karin Jonkers die vergezeld ging van een boeket bloemen.

Wim Claessen en Paul van de
Wildenberg bij  een gezellig onderonsje.


foto © paul kriele, 7 augustus 2017.
................................................................................................
 


Terug naar boven