Boulevard 2005

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-08-2005 | Gewijzigd op: 07-02-2010


Einde Boulevard 2005-
14 augustus 2005

De afsluiting van de Boulevard 2005 gebeurt zondagavond 14 augustus 2005 om 23.00 uur met een optreden van de zangeres van Zuco 103: Lilian Vieire met de Jolies Sambasoul Band.

Bij die afsluiting zal de slotsom luiden dat er een record kaartverkoop was - na voorgaande jaren van een tegenvallende omzet en -door de hitte - een tegenvallende kaartverkoop [2003]. 

Ook de voornemens om nog meer straattheater te brengen [2004] zal bij de afsluiting wederom klinken. 
We lazen er recensies van voorgaande jaren op na... :
'De Boulevard gaat nog meer de straat op. Niks nieuws, want dat is al jaren de klacht over dit festival dat zich dit keer in tropische sferen afspeelde, en naast hitte ook koele regens doormaakte. De nieuwe directeur Geert Overdam beloofde al meer straattheater, maar moest het door minder subsidie wat rustiger aan doen. Volgend jaar [2005] is het voor Hét ‘Culturele festival van Brabant’ erop of eronder. 'Dit jaar herhaalde Overdam bij de opening [vrijdag 5 augustus 2005] zijn verwachting van 2004, dat de Boulevard vier jaar de tijd nodig heeft zich te kunnen profileren..
bronnen: ondermeer de recensies van Bastion Oranje, 17 augustus 2003 en 15 augustus 2004.

 Boulevard culinair ....13 augustus 2005.
Een bijkomend, doch onmisbaar element van de Boulevard is 'de keuken'. Helaas reikt de kunde van de Boulevardkoks niet boven het begrip keuken uit. Een restaurant op de Boulevard moet het hebben van de locatie en de ludieke entourage. Of je in een Weense hoogvaart zit of in een caravan, door de sfeer vergeet je op dat moment de kwaliteit van het menu, maar voelt achteraf wel de pijn in je portemonnee.
In de 'Camp-inn', zoals het restaurant onder de bomen dit jaar heet, kon je aanschuiven in een caravan en kreeg daar voor 35 euro een couch couch met lams- of kippenvlees voorgeschoteld en als toetje een waterige 'soupe à la melon' inkl. twee glazen wijn. Of je nam, voor een tientje meer, er een voorgerecht met mosselen of tonijn bij.... .
'Boulevard culinair' is eigenlijk geen aspect om over [naar huis] te schrijven, behalve het feit dat je voor díe prijs beter elders kunt gaan eten.

Boulevard plus en min
12 augustus 2005.
Directeur Geert Overdam van de Boulevard verwacht dit jaar een record kaartverkoop van 30.000 voor in totaal 70 voorstellingen. Dat is 10.000 meer dan het vorig jaar. De voorstelling 'I Love BN' in de Brede Bossche School trekt volle zalen. Ook Hotel Tomilho is de hele week uitverkocht. Die belangstelling volgt -mede -door het kwakkelende weer, maar hierdoor zijn de cafés juist minder in trek.
De enige voorstelling [€28 !], die tegenvalt is ‘Ola Kala’, in de circustent van Les Arts Sauts op de Pettelaarsche Schans. Een tent met 950 plaatsen die geen enkele avond vol raakt. Positief is de Boulevard over het initiatief van de jongeren locatie in het Bossche Broek. Hoewel de gewenning hiervoor nog niet uit een bezoekersaantal blijkt, zegt woordvoerster Lies Frankhuyzen hierop dat er wel meer jongeren op de Parade worden waargenomen.
Ze vindt de kunstprojecten in Galerie Hüsstege en op de Citadel [Artistst on Military Spots /If I can't dance] goede aanvullingen op het festivalprogramma. I Love BN  [De Bartjes in de Brede Bossche School] - 10 augustus 2005
In de Brede Bossche School aan de Graafseweg werd/wordt deze week een voorstelling opgevoerd van Natasja d'Armagnac.
Het was een registratie van het verzet van de wijk Bartjes Noord tegen de sloop van hun huizen. Voor d'Armagnac was deze actie een inspiratie voor deze I Love BN [Bartjes Noord]. De eerste opvoering bracht vele reacties te weeg van buurtbewoners die in de zaal aanwezig waren. 
In de decors was de gesloopte buurt uitgelicht dmv spots.Vanaf de verschillende locaties was er buiten en vanaf het dakterras uitzicht op de desolate zandvlakte.

 Van 'de Bartjes' is het kloppend hart bewaard gebleven. Boven: De projectontwikkelaar beantwoordt geen vragen van oud-bewoners
Onder: de laatste bewoner viert Kerst.

 
foto's © herman van boxtel, 10 augustus 2005.
 
Links onder : Bewoner ondanks dat ik eruit moet, moet toch de trap schoon. 

foto's © herman van boxtel, 10 augustus 2005.


Boven: De finale: die speelde zich af op het dakterras met uitzicht op een dood zandlichaam. 
Boven: het finalelied.
En links de ovatie voor de spelers die voor de gasten een indrukwekkende voorstelling hadden opgevoerd
.
foto's © herman van boxtel, 10 augustus 2005.
 

Smaakverschillen over de Boulevard 2005
De Parade is weer eens tien dagen in beslag genomen door theater en bier. Het ziet er indrukwekkend uit. Directeur Geert Overdam probeert het straattheater weer zichtbaar te maken voor het campingpubliek. En traditiegetrouw speelt het weer dit festival ook weer parten: in 2004 waren het plensbuien en heftige zonnestralen die het festival beïnvloedden. Dit jaar viel de opening in het water. Vorig jaar zo werd toen aangekondigd, zouden paraplus in 2005 voor beschutting zorgen... .
De Boulevard itiem..? De meningen zijn zoals vanouds verdeeld. Veel terrassen dit jaar op de Parade, maar weinig intieme cafés.. De regen lokt of noopt de bezoeker naar de kassa. Dat was een van de vroege analyses. 
De circustent met 950 plaatsen op de Pettelaarse Schans loopt niet vol, ook de voor jongeren opgezette- café- ramp-podium in het Bossche Broek kampt met kale plekken in het gras, maar de voorstelling 'I Love BN' in de Brede Bossche School trekt volle zalen. Ook Hotel Tomilho is de hele week uitverkocht..  

Breakdance  donderdag 11 augustus2005

Optreden van enkele breakdancers in Het Bossche Broek foto's © peter van gogh, 11 augustus 2005.
 

Voor Talent wordt geklapt op Boulevard -  9 augustus 2005.
Dinsdagmiddag was er een performance van enkele talenten uit de 'Voor Talent wordt geklapt'- sessies. Opde locatie Bossche Broek, traden enkele rappers en zangerszangeressen op. 
De presentatie was in handen van jongerenweker Harvey Limon van Divers die dit Boulevard evenement organiseerde.
Zinzi deed als eerste de aftrap van deze Boulevardsessie, die zich afspeelde in de open lucht.  Jelena zong achtereenvolgens een eigen nummer en daarna een song van Stevie Wonder.
 
 De presentator Harvey Limon meldde het nog eens: meedoen is ook winnen. En die lef hadden de 15-jarige zangeres Zinzi Steenhuizen, de 17-jarige Jelena Scheffers, de 17-jarige beatboxer Yassine Belganch en de rapper J [roepnaam Jay] met zijn 11-jarig broertje Jermaine. 
foto's © marc venrooy, 9 augustus 2005.  


De technicus Blade aan het paneel.
 foto's © marc venrooy, 9 augustus 2005.
Optreden van beatbox rapper Yassine.

De artiesten, die voor hun optredens een welgemeend applaus ontvingen, kregen ondersteuning van deejee Blade [podium] en technicus Manuel. 
Hierboven rapper J die voor deze gelegenheid assistentie kreeg van zijn elfjarig broertje Jermaine, die nog 'in opleiding' is. Jermaine nam op dit festival de gelegenheid waar zijn podiumvrees te overwinnen. Maar enige angst was hem niet aan te zien. foto's © marc venrooy- 9 augustus 2005.

   
 Twee afgestudeerde studenten Illustratieve Vormgeving [2002] helpen bij het opmaken van de graffitiwand op de locatie Bossche Broek. Raymond Reinewald [l] en diens freelancecollega Jaap Smit [r]  bevestigen het ontwerp van het Tilburgse bureau Attak en het Bossche bureau Resolve.
foto's © marc venrooy- 9 augustus 2005.
   
 Op bijgaande foto's twee afgestudeerde studenten [2002] Kunstakademie [Illustratieve Vormgeving] Raymond Reinewald en Jaap Smit bezig een ontwerp van Bureau Attak en Resolve uit te werken. Het thema dat het bureau had opgedragen was 'oorlog'.  
De ramp op het terrein vooraan in Het Bossche Broek een locatie die speciaal is afgestemd op de Bossche jongeren. 
- foto's © marc venrooy- 9 augustus 2005.

 

De laatste dagen is wel gebleken, dat de Vierpaviljoenentent [afgestemd op de Bossche jongeren], nog echt moet inburgeren. Een hangplek, laat staan een eigen theater, krijgt niet zo maar vaste voet aan de grond. Zo zou een bestaande ramp uitgangspunt kunnen zijn [geweest]. Met andere woorden: zet een goeie ramp of skatebaan op en je hebt een jongerenplek die ook herkenbaar is én blijft..!

Reportage verwaterde opening van Boulevard 2005 - 5 augustus 2005.
Kort voor de opening was de situatie op de Parade regenachtig. Dat noopte de organisatie naar TheateradParade te verkassen voor de openingshandeling.
Rechts de speeltuin voor volwassenen nabij de rupsbaan voor kinderen. Het beeld op vrijdagmiddag 5 augustus 2005.
Vrijdagmiddag 5 augustus: Gastvrije bars.. Dwarsdoorkijkje over het festivalterrein.. 
foto's © gerard monté, 5 augustus 2005.

 

-Door de aanhoudende regen moest vrijdagmiddag 5 augustus 2005 de officiële opening van de Boulevard verplaatst worden naar TheateradParade. Daar sprak staatssecretaris voor Cultuur - Hedy van der Laan- ondersteunende woorden -over de koppen van de Bossche Boulevard heen - richting Nederlandse festivals. ‘Die zijn er 10 per seizoen, aldus Van der Laan in een terugblik. ‘Ze zijn zowel voor publiek als voor de artiesten ontzettend belangrijk. Beiden zoeken het avontuur op. Ondanks de professionalisering is het straatfestival een avontuur gebleven.’

Nog veel water ... Een bezoeker die de regen trotseert ..
 Directeur Gert Overdam geeft het festival nog 4 jaar om zich te bewijzen en te settelen.
Van der Laan ging zelfs terug naar de Boulevard of Broken Dreams, die als voorloper Tractor 16 [Zuiderpark, later Casinotuin] heeft. ’Zo’n festival is goed voor de dynamiek van Den Bosch, dat toch al een creatieve stad is’, aldus de anders niet zo vleiende Van der Laan.
Rechts boven: Staatssecretaris Medy van der Laan die festivals een warm hart toedraagt.
Rechts: Onderonsje tussen burgemeester Rombouts [diens echtgenote[l] met staatssecretaris Medy van der Laan.

foto's © gerard monté, 5 augustus 2005.
 

Van der Laan ging zelfs terug naar de Boulevard of Broken Dreams, die als voorloper Tractor 16 [Zuiderpark, later Casinotuin] heeft. ’Zo’n festival is goed voor de dynamiek van Den Bosch, dat toch al een creatieve stad is’, aldus de anders niet zo vleiende Van der Laan.
‘De staatssecretaris had dit jaar extra geld uitgetrokken voor de kleinere en de grotere ensembles om die de kans te geven zich te ontwikkelen. Daarmee speelde ze in op de voorzegging van Boulevarddirecteur Geert Overdam die de Boulevard vier jaar de tijd gaf om zich definitief te profileren. Van der Laan maakte tot slot duidelijk dat zij die ontwikkeling nauw zal volgen..


De danseres/acrobate Fura.  openingsvoorstelling op  5 augustus 2005.

De danseres/acrobate Fura.


foto's © gerard monté, 5 augustus 2005.
 

De act van Les Trois Points de Suspension:
   
Ma afloop van de voorstelling in de grote zaal gaven de acrobaten nog enkele kunstjes weg in de foyer waarvan de toegang te laag voor hen bleek. Deze steltloper was zelfs zo lang dat ie met zijn hoofd tegen het plafond van de foyer kwam. Maar zijn stelten raakten geen enkel obstakel.
 
   
   
 

Wanneer een van hen een kunstje goed had afgerond kreeg ie een snoepje van zijn baas mr.  Baryton.
De groep staat olv mr. Baryton [l].

foto's © gerard monté, 5 augustus 2005.

Dit jaar belooft het festival meer straattheater te bieden. Of er ook weer paraplus nodig zijn die aan de hijskranen komen te hangen, zoals vorig jaar werd beloofd, zal nog moeten blijken.  

Vervolg Boulevard 2005
Artist om Military Spots - 5 augustus 2005
Diverse kunstenaars exposeren momenteel - gedurende de Boulevard 2005- op en rond de Citadel ihkv Military Spots. Zij kozen als thema Europese Vestingstad. 

Dertig kunstenaars onthullen hun visie op het thema Vestingstad. De Citadel , de Judastoren en Galerie Hüsstege zijn de locaties waar de werken worden geëxposeerd.

   

Deze banieren hangen op verschillende hoogten, de laatste tekst rechts is vanaf de buitenzijde van het Fort nog amper leesbaar. Aanvankelijk hingen ze op gelijke hoogte.
Hondencontouren liggen verspreid op het binnenterrein. Het is een idee van enkele Rotterdamse kunstenaars.
foto's © gerard monté, 4 augustus 2005.


De guillotine op de muur en rechts het laatste wat een veroordeelde nog zal zien.
In de halfronde verdiepte ruimte een bed met graf.
Een plattegrond, een landkaart, of is het een .. met spijkers.


foto's © gerard monté, 4 augustus 2005.

 

Vervolg Artists on Military Sports:Expo Joyce de Groot
- 3 augustus 2005
Joyce de Groot is een van de kunstenaars die door b-ART is uitverkozen om deel te nemen aan de expositie Artist on Military Spots. b-ART is een organisatie die aan jonge kunstenaars de gelegenheid biedt te exposeren. Dit keer koos b-ART voor de Citadel en de Korte Waterstraat. Daar zijn foto's van de in 1975 in Den Bosch geboren , maar in Rotterdam werkzame Joyce te zien.
Vorig jaar nog was van fotografe De Groot een tentoonstelling in Galerie Hüsstege ingericht. Dit jaar is er -naast Hüsstege -ook voor 2 buitenlocaties gekozen. Zondagmiddag 7 augustus 2005 is de kunstenares zelf in Hüsstege [15.00 uur] en op de Citadel aanwezig.

Joyce de Groot [l] houdt een expositie van eigen werk.
Jeroen Bosch
De muren van het fort zijn behangen met foto's  van  bekende personen onder wie Jeroen Bosch [r -boven] Hertog Hendrik, Piet Heyn. bisschop Bekkers [boven] en Menno van Coehoorn [r.] .
foto's © gerard monté, 4 augustus 2005.foto's © marc venrooij, 2 augustus 2005
- .

De Groot nam de stad gevangen in haar ruim achthonderdjarige geschiedenis. In dit project koos zij voor vijf prominente figuren die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van de stad: Hertog Hendrik, die Den Bosch stadsrechten gaf, Jeroen Bosch die Den Bosch in kunstzinnig opzicht wereldwijd op de kaart zette en zijn naam aanpaste aan de stad waarin hij werkte.
De vierde figuur die Joyce de Groot koos: Menno van Coehoorn die een nieuwe systeem van vestingwerken ontwierp en toepaste. Tot slot bisschop Bekkers die in de geloofsbeleving, de liturgie en de geloofstaal vernieuwend was voor de rooms-katholieke kerk en inspirerend voor velen daarbuiten.
De derde figuur is Piet Hein die dankzij 'de beroemde zilvervloot' de stad kon innemen. Met het geld uit die overwinning betaalde Piet Hein de ingenieur Leeghwater die met molens de stad wist droog te leggen.

Boulevard op Pettelaarse Schans en in de Waterstraat - 4 augustus 2005
In de tent op de Pettelaarse Schans treden op : Les Arts Sauts en Ola Kala
- foto's © gerard monté, 5 augustus 2005 Vanuit het Provinciehuis zicht op de Pettelaarse Schans.
foto's © gerard monté, 4 augustus 2005.  

In de voormalige Griffie in de Waterstraat is Hotel Tomilho ingericht.
foto's © gerard monté, 4 augustus 2005  
.
In dit gebouw voltrekken zich de acts van Laika + Teatro Regional da Serra do Montemuro: Onthaal door hotelpersoneel in afwachting van wat komen gaat..

Brabants Dagblad houdt interviews op de middag - 3 augustus 2005.
Het Brabants Dagblad gaat vanaf de Boulevard op donderdag 11 augustus [17.00 -19.-00 uur] een praatprogramma vanaf de Boulevard [Parade] houden. Hoofd cultuur -Theo van de Zande -leidt deze audio-editie, die de naam heeft van Middag-editie.
De gesprekken richten zich op de thema's :openstelling van participatie met dit evenement, de sponsoring, de balans tussen artisticiteit en amusement, en de relatie met de stad [artiesten, architecten en andere cultuuroverdragers].

Boulevard in aantocht - 2 augustus 2005.
De Parade wordt weer tien dagen in bezit genomen door het theaterfestival de Boulevard.


Vanaf 1 augustus 2005 startte de opbouw van de tenten en de stands op het fesivalterrein met het vermaak voor de kinderen.

foto's © paul kriele, 2 augustus 2005 en gerard monté [onder], 2 augustus 2005.
Een rupsbaan om kinderen te lokken voor dit theaterspektakel. De naam van deze speeltuin: Guixot de 8 [Spanje].

Op diverse plaatsen is de Boulevard al zichtbaar. De steigers op de Parade staan al overeind, evenals de rupsbaan. Een vreemde eend in de bijt, zou je zeggen. Op de Pettelaarse Schans lijkt een ballon op te stijgen, maar het is de tent van Les Arts Sauts. Zij geven van 5 t/m 8 augustus en van 11 t/m 14 augustus 2005 voorstellingen.Ook in het Bossche Broek staat een betonnen geval, eerst met en toen weer zonder omheiningen. De jeugd kan hier zijn hart ophalen want deze locatie is specifiek op hen afgestemd.

Op de Parade verschijnen staal en stoere mannen. 
Een ramp, cféterras, hangplek en podium in wording

foto's © gerard monté, 1 augustus 2005.

De locatie vooraan in het Bossche Broek.

foto's © gerard monté, 1 en 5 augustus 2005. [boven] 
en 21 juli 2005 [onder].

 

Ook op de Buitendijk Ertveldplas is een locatie ingericht voor Tij. zie ook www.festivalboulevard.nl


Terug naar boven