Uilenburg: Pand 'In de Klomp' van eigenaar verwisseld

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-10-2005 Het markante dubbelpand dat rechts In De Klomp heet, kreeg een nieuwe eigenaar.
Dick en Maja Hertzberger-Cordang waren aanvankelijk eigenaar van het gehele dubbelpand. maar verkocht eerder het rechter, meest zuidelijke deel.
Het linker- de noordelijke kant - werkochten ze in 2003 en verhuisden in 2004 naar de Zuidwal.

In de jaren 60 en 70 was de Uilenburg sterk verloederd. Bij sommigen huizen en huisjes hing boven de voordeur een bordje 'Onbewoonbaar verklaard'. Daarom een impressie van de situatie uit de jaren 70 toen zij dit perceel aankochten. Het bestond uit een dubbelwoonhuis waarvan he tmerendeel nog een paardenstal was met aangrenzend een schuur. Voordat zij er konden gaan wonen is er heel wat aan dit pand gebeurd teneinde het bewoonbaar te maken.
Bovendien begon Dick aan een maanden lange archeologisch onderzoek.
De voorzijde van Uilenburg 16-18 met rechts de poort naar een opslag en de paardenstal. Dat deel is nu het rechter woonhuis dat Dick Hertzberger eerder verkocht.
In het linker deel woonden Dick en Maja Hertzberger-Cordang  [1979 -2003] bewoond. 
Het gebouwtje op de voorgrond is in die jaren gesloopt.
De situatie in 1975. De tuinen tussen de Uilenburg en het bekende pand De Munt in de Postelstraat. Een deel van die tuinen kwam bij de percelen Uilenburg 16-18. In die tuin stonden toen nog een aantal barakken.

 
Uilenburg: 'In de Klomp' vanaf het Zuiden gezien. Woonhuizen, die over de Binnendieze zijn gebouwd. De situatie vanaf het Noorden gezien. Rechts is nog een deel van de achterkant van het klooster Mariënburg zichtbaar.

Dick Hertzberger was in die jaren 1975-1979 in zijn vrije tijd de meeste tijd een bouwvakker die schilderde, restaureerde, timmerde en metselde. Daarvoor vond ie bij opgravingen tal van unieke en voorwerpen en objecten.
 In zijn 'jonge 'jaren heeft Dick, als amateur-archeoloog, de grond op de plek van het pand nader onderzocht en er tal van historische, merendeels kleinere, objecten uit gehaald/gezeefd.  De vondsten die Dicke er aan trof verzamelde hij en zette ze bijeen in een vitrine.
Terug naar boven