Gemeente verkoopt Walpoort 3 voormalige bloemkwekerij Henderson

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-08-2013 | Gewijzigd op: 23-08-2013
Op de locatie Walpoort 3 komt nieuwbouw. Dat volgt uit de verkoop-bij-inschrijving- van dit pand door de gemeente voor minimaal € 170.000.

Walpoort 3, de voormalige bloemkwekerij
van Willem Henderson in de Uilenburg, staat te koop
.

foto © paul kriele, 23 augustus 2013.

Op de locatie Walpoort hoek Hofje van Koolen zat vroeger de bloemkwekerij van Willem Henderson. Het is nog steeds een woonhuis.
De gemeente geeft een eventuele koper alle vrjiheid daar iets neer te zetten met '.. een toegevoegde waarde voor de omgeving'.. Criteria zijn functionele invulling, architectuur, stedenbouw en duurzaamheid. Daarom moet aan de inschrijving ook een projectvisie  [uitwerkingsplan] worden toegevoegd.

Verouderde situatie van de Walpoort. Links en rechts vooraan nr. 1 zijn nog aanwezig. Op deze foto is de rechter wand nog geheel intact maar vooraan inmiddels gerestaureerd. Rechts achterin [nauwelijks zichtbaar] staat nog het voormalige woonhuis van wijlen Willem Henderson [*1906  +1998].
 

Henderson en Hofje van Koolen

Links: Het deel van het perceel Walpoort 3, waar het om gaat. Rechts Het Hofje van Koolen dat Willems vader Frederik in 1936 aankocht. Het waren toen al  onbewoonbare huisje geworden.
Bron:  VerdwenenStadsgezichten.
Willem Henderson [1906-1998] voor zijn woonhuis op Walpoort 3. Daar stond laatstelijk  zijn woonhuis annex bloemkwekerij.

Restauratie Uilenburg
De gemeente kocht eind jaren 70 de kwekerij voor een rehabilitatieproces van de toen verloederde Uilenburg. Sedertdien werd pand voor pand,  juist ook door particulieren, gerestaureerd. Hun voorbeeld was de restauratie van de Binnedieze als proefproject in 1972.
zie voor Walpoort 3 de site www.s-hertogenbosch.nl/walpoort3

Terug naar boven