Marieke Havermans wint Marie Claire Starters Award 2014

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-09-2014 | Gewijzigd op: 16-09-2014
Maandagavond 15 september 2014 heeft Marieke Havermans in het Amsterdamse ArtÓtel de 'Marie Claire Starters Award 2014' gewonnen met haar start-up voor duurzame grafkisten. De bijbehorende cheque van € 5.000 en een nieuwe garderobe werd haar door actrice Katja Schuurmans samen met de hoofdredacteur van het tijdschrift, Claudia Straatmans, voor de tiende keer op rij uitgereikt.
Havermans [39 jaar] won met haar ontwerp van een nieuwe grafkist een cheque van € 5.000 én een nieuwe garderobe. De prijs van het tijdschrift voor het beste en meest ambitieuze businessplan-  ingediend door een vrouw !- werd voor de tiende keer uitgereikt.
 
De 39-jarige Marieke Havermans pronkt hier met de cheque van € 5.000 en daaronder een nieuwe garderobe. Rechts van haar staat actrice Katja Schuurmans.

De jury vindt  het plan van Havermans '...onderscheidend en goed onderbouwd. Het heeft het internationale potentie.
Haar idee is innovatief en onderscheidend, maar daarnaast ook zeker realistisch en financieel goed onderbouwd. Met haar crowdfunding heeft zij 400 % van het streefbedrag opgehaald, echt een prestatie,' aldus het juryrapport.
Somber en vervuilend
Havermans kwam met haar businessplan na het overlijden van haar schoonmoeder. Het aanbod aan grafiksten vindt zij  somber en saai. Het past niet bij de warme vrouw die haar schoonmoeder was.
De verpakkingstechnoloog stelt dat 80%  van de huidige ‘houten’ grafkisten niet van massief hout is gemaakt. Ze bevatten veel metaal, plastic en wegen gemiddeld 45 kilo. Haar antwoord daarop is een milieuvriendelijk, stijlvol alternatief van biomassa.

Havermans bedrijf  Onora brengt medio 2015 de eerste duurzame kisten op de markt. Een verslag van de prijsuitreiking staat in het oktobernummer van Marie Claire.
Zie ook de website van Havermans Onora