Stijging woonproductie/ actieplan succesvol

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-11-2014 | Gewijzigd op: 10-11-2014
De gemeente verwacht de komende jaren 600 à 700 woningen te kunnen realiseren. Dat is inclusief de te verbouwen kantoren tot appartement.
In de rij staan:
Het hoekgebouw Royal Haskoning Stationsplein/Boschveldweg
het Pieter Breughelhuis op de Grobbendoncklaan
Kantoorflat Helftheuvel
in procedure is het plan Geertru, gelegen achter de ‘historische’ panden van Van Lanschot op de Hooge Steenweg. Daar gaat Groenewoud kantoren ombouwen tot appartementen.

 


-Links boven: Flat van Haskoning op de hoek Stationsplein-Boschveldweg
-Boven: Kantoorpand van voorheen Roger Lips op de Grobbendoncklaan, dat ook een appartementencomplex wordt
-Links: Van Lanschot met daarachter leegstaande kantoren in plan Geertru.

foto's © paul kriele,18 april [l.]  22 mei,
11 augustus [boven] 2014.


Hotel Terminus weer uit beeld als woonflat
Buiten de hier genoemde projecten was ook sprake dat Hotel Terminus op Stationsplein-Boschveldweg, na verkoop door de familie Van der Meulen omgebouwd zou worden tot appartementen.
Maar voor eigenaresse Jacqueline van der Meulen vond het te lang duurde vooraleer de kandidaat koper projectontwikkelaar Vertitudo Capotal Groep over de brug kwam met het bevestigen van een voorlopig koopkontrakt. Daarom gaan ze gewoon weer door met hun bedrijf.

Al in 2015 worden 625 nieuwe woningen verwacht. Dit jaar waren dat er slechts 520. Dat is al iets meer dan in voorgaande jaren. De effecten van de economische crisis spelen nog door. Maar ook de doorstroming stagneerde en het aantal verkooptransacties ging omlaag. De corporaties investeerden minder door de door het Rijk opgelegde huurdersheffing.
Daartegenover staat dat de starterslening, waarvan vooral jongeren [huishoudcombinaties] gebruik maken, met ruim 140 aanvragen en succes was, een verdrievoudiging tov daarvoor.
Het beeld is minder negatief en zelfs soms rooskleuriger dan voorheen doordat de doorstroming op gang komt, er een daling is van de verkooptijden van een woning en de belangstelling voor [gemeentelijke] bouwkavels groeit, aldus wethouder Jeroen Weijers in een persgesprek. Weijers verwacht een toename van de bouwproductie.r.k. Meisjesschool Geldersedam
Voorbeeld van Collectief Particulier Opdrachtgeversschap[CPO].

foto © paul kriele, 26 februari 2014.

Maar op de markt is er nog te weinig interesse van op individuen of kleine huishoudens afgestemde woontypen. De bouwmaatschappijen, zoals Heijmans of Hoedemakers tonen daar om reden van commercie nog te weinig interesse in. Ze bouwen liever ‘twee onder een kap’ bij wijze van spreken.

Kleinschalige bouw
Daartegenover worden /werden op diverse plaatsen projecten via particulier initiatief gerealiseerd, het zogenaamd Collectief Particulier Opdrachtgeverschap [CPO], zoals in het Jan Sluytersstraat [Vrij Spel]*, Boschveld en in de voormalige r.k. meisjesschool op de Geldersedam. Dat zijn projecten die een antwoord zijn op de behoeften en/ of inhaken op de ontwikkelingen in de woningmarkt, zegt Weyers. Ook woontypen bouwen of verbouwen voor ouderen, eventueel met zorg, is een nieuwe item op de woningmarkt en in de zorg!

*De PvdA wil dat de toekomstige bewoners van De Pelgrimshoeve (Nuland) en de Vinkelse Slagen (Vinkel) zelf hun eigen woning kunnen ontwerpen. Het zogenaamde Collectief Particulier Opdrachtgeverschap was al eerder succesvol bij 'Vrij Spel' aan de Jan Sluytercomplex in Den Bosch.


Terug naar boven