Vertrek Erica Haffmans = einde positie intendant

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-02-2009 | Gewijzigd op: 10-02-2011
Beladen met bloemen en cadeaus nam Erica Haffmans [cultuurintendant bij de gemeente] in de Verkadefabriek een voorschot op haar officieel afscheid in maart 2009. Wethouder Rodney Weterings hield er zijn 'Culturele Jaarrede' en sprak na afloop ook lovende woorden over de vertrekkende cultuurintendant, welke positie bij de gemeente verdwijnt.
foto's © bonnie okkema, 5 februari 2009.

Vanmiddag –donderdag 5 februari 2009 - werd in de Verkadefabriek door met name ‘de culturele sector’ afscheid genomen van Erica Haffmans. Haffmans, die acht jaar de cultuurintendant van de gemeente is geweest, vertrekt als ‘Cultureel manager’ naar Leiden. In die positie was zij volgens wethouder Rodney Weterings, die daar zijn Culturele Jaarrede sprak, ‘het verkenningsbootje’ van cultureel Den Bosch.
Haffmans wist dynamiek in het culturele klimaat van de stad te brengen. Zij was de intermediair tussen de instellingen en de vooruitgeschoven, maar geheel zelfstandige post, van de gemeente, afdeling cultuur.

'In die periode van acht jaar zijn de Bosschenaren meer aan cultuur gaan doen. Dat heet cultuurparticipatie, die is vergroot, zoals het vaker naar een museum gaan, meer theaterbezoek en meer bezoek aan festivals. De helft van de Bosschenaren doet zelf iets aan kunst,' aldus Haffmans die alvast enkele elementen uit het aanstaande jaarverslag ‘Cultuur’ aanhaalde. De verklaring voor die toename van de cultuurparticipatie [ook bij jongeren] is ondermeer de verbetering van de marketing en de informatie naar het publiek  door de culturele instellingen. Ook de onderlinge samenwerking bij die instellingen is vergroot.' Specifiek noemde de vertrekkende intendant de voormalige UIT-krant die is gedigitaliseerd. 'Zo’n succes moet worden gecontinueerd,’aldus Erica Haffmans.

Maar aan de positie van cultuurintendant komt een eind. Die post komt binnen de beleidsafdeling van de gemeente te vallen. ‘Daarmee’,’ zo liet wethouder Weterings merken, heeft de gemeente een vergissing gemaakt. ‘Je kunt dat niet onder je eigen dak doen. Dat zit niet in de aard van de gemeentelijke organisatie. Mogelijk komt er per domein een cultuurintendant,’ aldus de wethouder. In een apart bericht komt die jaarrede aan de orde.
Met nog enkele lovende woorden van de directeur Verkadefabriek  Jan van der Putten tot slot, nam Haffmans afscheid, beladen met bloemen cadeaus en een gemeend applaus.


Terug naar boven