Gemeente: Meer onderzoek naar criminele [ondermijnende] activiteiten

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-02-2019 | Gewijzigd op: 14-02-2019
De gemeente gaat  meer onderzoek doen naar criminele activiteiten teneinde ze te kunnen aanpakken. Specifiek daarin noemt zij de ondermijnende criminaliteit. Dat wil zeggen dat criminelen de bovenwereld*  als middel gebruiken om hun zaakjes te kunnen doen. Met name bij aanvragen voor vergunningen**, bij vastgoedtransacties met de gemeente en bij overheidsopdrachten gaat ze extra op de achtergronden van de aanvragers letten door bijv. een Bibop-onderzoek te doen. Met dat onderzoek naar integriteit [Bibop]  kan ze voorkomen dat er bij aanvragen voor zakelijke opdrachten crimineel-achtige zaakjes achter schuilen. Tevens beschermt de gemeente daarmee  betrouwbare ondernemers. 
Die ondermijnende criminaliteit gaat vaak gepaard met geweld, bedreiging en intimidatie. Dat schakelt de concurrentie uit of schrikt hen af. 

*Bovenwereld wil zeggen als het gaat om bankrekeningen, transacties bij notarissen en makelaars, gemeentelijke vergunningen.

**Vergunningen  zoals de omgevingsvergunning [bij bouwplannen etc.] , taxivergunningen, evenementenvergunningen, vastgoedtransacties en overheidsopdrachten.