Verenigingen en clubs ingezet tegen kinderarmoede

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-06-2008 | Gewijzigd op: 13-10-2009


De zaal met vertegenwoordigers van kerk, sociaal leven, cultuur, sport en onderwijs.
Links o.a.burgemeester Rombouts en wethouder Geert Snijders, oud-wethouder Elly de Jonge, Wout Vogel en Arielle Karsbergen [Muzerije].
Links vooraan staat Bert Damen van Damen Communicatie die de middag organiseerde.
Aan deze kant zaten vertegenwoordigers van  ondermeer de sport met Herman Kruis [vooraan] van Hockeyclub Den Bosch en Fred van der Hoorn van FC Den Bosch [eerste rij, 4e van rechts].
- foto's © paul kriele, 11 juni 2008.

Woensdagmiddag 11 juni 2008 bij de discussie over de aanpak van kinderarmoede, waar tientallen betrokken organisaties in het Bestuurscentrum aan deelnamen, reikte staatssecretaris Aboutaleb een zak met geld uit.
Gemeente krijgen [via het Gemeentefonds] een grote zelfstandigheid om gezinnen met kinderen, die op of onder de armoedegrens leven hulp te verstrekken. Die globaal 10.000 gezinnen, ofwel 3900 kinderen, die burgemeester Rombouts noemde zijn, óf onbekend, óf zij durven niet om hulp te vragen of dat geld op te halen. Rombouts wil dat aantal kinderen met de helft terugdringen onder het motto: ‘Kinderen doen mee’. Dat voornemen en de zak met geld van de staatssecretaris werden in een convenant, dat Aboutaleb met wethouder Snijders ondertekende, vastgelegd.

De sportclubs, scholen en instanties zijn vaak beter bekend met de leefomstandigheden van de jeugd dan de gemeente. Zij kunnen, aldus Aboutaleb, die gezinnen opsporen en bijv. aanmelden voor de bijstand. Daarom waren ze op verzoek van de gemeente in het Bestuurscentrum bijeen om in een discussie advies te geven hoe dit armoede probleem kan worden aangepakt. Doel is, aldus wethouder Geert Snijders, de leefbaarheid te verbeteren door verlenging van de bijzondere bijstand en/of hulp bij schuldsanering, die de volgende jaren worden uitgebreid.

 
Theo Verbruggen interviewt staatssecretaris Achemd Aboutaleb, die een toelichting gaf op de mogelijkheden die gemeenten krijgen om zelfstandig geld aan inwoners en kinderen te verstrekken die onder de armoedegrens leven.

foto's paul kriele, 11 juni 2008.
 
Speciale gast- de staatssecretaris Achmed Aboutaleb, die met geld over de brug kwam voor o.a. de gemeente Den Bosch. Burgemeester  Rombouts beloofde het aantal kinderen [3900 van 4-18 jaar], die onder de armoedegrens leven, met de helft terug te zullen brengen. Dat werd in een convenant vastgelegd.

De wethouder en Aboutaleb gaven als voorbeelden het ruimer maken van een lidmaatschap van een sportclub of de mogelijkheid muziekles te volgen of te beoefenen. ‘Maar dat geld kan ook besteed worden aan kleding, een fiets, of door het scheppen van werkgelegenheid, aldus Aboutaleb, die volgend jaar met het plan komt om werken vanuit de bijstand aantrekkelijker te maken. Relatief verdien je dan meer dan wanneer je in een minimumloon verkeert.

De enigszins door files [Zaltbommel] vertraagde staatssecretaris en voormalig Amsterdams wethouder gaf ook nog aan, dat uit bijstandskoppelingen blijkt dat er in Nederland 730 miljoen euro onaangeroerd blijft. Aboutaleb tracht de zgn ’categorale verstrekking‘ voor gemeenten en burgers eenvoudiger te maken. Voor bijstandsaanvraag is oor deze onder de loongrens verkerende gezinnen, alleen nog maar een handtekening vereist.
Aboutaleb verzocht wethouder Snijders dringend op te houden met de leenbijstand omdat met het minimumloon van 1230 euro het niet mogelijk is nog eens een lening af te lossen.

Tussendoor zei Aboutaleb, dat ie achteraf maar wat blij is, dat zijn opa hem indertijd naar school heeft gestuurd en hij ziet nu als vader kansen voor zijn kind om muziekles te gaan volgen. Met die anekdoten benadrukte Aboutaleb in dit kader van armoedebestrijding, dat je talenten niet moet laten liggen.

Den Bosch ontvangt dit jaar en volgend 400.000 euro en structureel de komende jaren telkens 640.000 euro voor armoedebestrijding.
Na afloop kreeg de pers gelegenheid  in de binnentuin eerst de staatssecretaris Aboutaleb en vervolgens [foto] wethouder Geert Snijders te bevragen.

 foto © paul kriele, 11 juni 2008.
 


Terug naar boven