Afspraken Corporaties+Gemeente energiebesparing

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-07-2009 | Gewijzigd op: 08-07-2009
De gemeente heeft samen met drie woningcorporaties afspraken gemaakt om voor 7200 huurwoningen in de komende eerste drie jaar tot een energiebesparing te komen. Het gaat om huizen van de corporaties Brabant Wonen, De Kleine Meierij en Zayaz waarvan de huurder of huurster een energiebesparingspakket krijgt aangeboden na een mailing, de  ontvangst van  een aanmeldkaart en na bezoek van een energieadviseur.
Dit besparingsproject, onder de noemer 'Watt 'n besparing', kan voor de huizen €100 per jaar aan energiekosten schelen.
Het project gaat in september 2009 van start. Eerst is Den Bosch-West aan de beurt.

Degenen die meedoen ontvangen een door Essent gefinancierd  pakket met bijv. spaarlampen, een stopcontact met een aan-en uitknop en een klimaatgids. Deelnemers op bijstandsniveau ontvangen een extra groot pakket.
Hoe te besparen wordt door hen geadviseerd door een energieadviseur die aan huis komt. Medewerkers van de Weenergroep zijn voor dit project opgeleid tot energieadviseur. Voorbeelden gaf wtehouder Jetty Eugster in een toespraakje aan: gebruik van spaarlampen, anders omgaan met electrische apparaten en het tijdig ontdooien van de koelkast en de diepvrieskist. Tezamen is dat een besparing die een windmolen aan energie per jaar opbrengt, 'aldus Eugster.


De Gemeente met wethouder Jetty Eugster, Zayaz met directeur Ad van Gurp [r-boven], Brabant Wonen met Henk Roozendaal [l-onder] en De Kleine Meierij met directeur Simon Jansen [r-onder] tekenden vanmiddag 8 juli 2009 in het Bestuurscentrum het convenant over de energiebesparing mbt  hun huurwoningen. De drie corporaties beheren tezamen  50 % van de Bossche huurwoningmarkt
.
foto 's © paul kriele, 8 juli 2009.
---------------------------------
Wethouder Jetty Eugster van Milieu, die namens wethouder Geert Snijders van Sociale Zaken spreekt, verwijst bij de presentatie van 'Watt 'n besparing' op het streven van de gemeente om van 2015 tot een energie neutraal jaar te maken.
'Naast energiebesparingen in nieuwbouwprojecten, maatregelen wat betreft verkeer en vervoer en energiebesparingen bij eigen gemeentelijke woningen, sluit deze aanpak daar goed bij aan.  We moeten een grote slag zien te maken, omdat de fossiele brandstoffen bijna opgestookt zijn,' aldus Eugster, die de samenwerking met de corporaties, de Weenergroep en Essent nog eens benadrukte.

Henk Roozendaal van Brabant Wonen, die namens de drie woningcorporaties  sprak, duidde erop dat de drie corporaties graag aan dit project meedoen om ook -zoals Eugster aangaf -van 2015 en volgend- een energieneutraal jaar te maken.
'Energie is een belangrijk onderwerp omdat het de mensen raakt in hun portemonnee. Dit project doot de burger bewuster omgaan met energie,'  aldus Roozendaal die aangaf dat het niet alleen in de nieuwbouw zit, maar ook in de bestaande woningen is veel winst te boeken.'

Terug naar boven