Regels rond vuurwerk en handhaving in oudejaarsnacht

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-12-2020 | Gewijzigd op: 30-12-2020
Landelijk is besloten de verkoop, het vervoer en het afsteken van vuurwerk deze jaarwisseling te verbieden. 
In aanloop naar de jaarwisseling zijn de handhavers rond de naleving van het vuurwerkverbod op 24 meldingen afgegaan. Verschillende jongeren zijn toen gecontroleerd op het bij zich hebben van vuurwerk. Verder is 35 keer opgetreden bij jeugdoverlast. Op die momenten zijn de handhavers ook het gesprek aan gegaan over vuurwerk. In het voorbije weekend van 26 en 27 december 2020 is 1 persoon met vuurwerk aangehouden en door de politie meegenomen. 

Ontmoedigen afsteken
Om het afsteken van vuurwerk te ontmoedigen, laten de handhavers zich zoveel mogelijk in de periode voor en na de nieuwjaarsnacht zien. Met name de bekende plekken waar vaak overlast is van vuurwerk. Inwoners die bewust overtreden, worden beboet.
D ehandhavers gaan op zoek naar de daders door hen aan te spreken. Hiermee zet de gemeente in op het voorkomen van overlast en ongeregeldheden in aanloop naar en tijdens de jaarwisseling.

Daarnaast onderhouden we contacten met de politie, sport- en jongerenwerkers en wijkmanagers. We wisselen informatie uit zodat we kunnen zijn waar dat nodig is. De sport- en jongerenwerkers zijn de afgelopen dagen ook al in gesprek gegaan met jongeren. Doel daarvan is hen te motiveren om naar georganiseerde activiteiten voor jongeren te gaan. Er zijn activiteiten in de kerstvakantie en de weken daarna. Ook blijven buitensportactiviteiten voor jongeren onder de 18 jaar en ambulant jongerenwerk mogelijk. De bijdrage van sport- en jongerenwerkers richt zich dus op de preventieve kant, en niet op andere inzet.

Info en melding over overlast vuurwerk: zie www.s-hertogenbosch.nl/vuurwerk