Politie vreest bezuiniging Jeugdwerk door gemeente

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-10-2010 | Gewijzigd op: 05-10-2010
..............
De Bossche politie waarschuwt voor de gevolgen van bezuinigingen bij Divers. Volgens districtschef Ingrid Zwaag heeft een korting op, bijv. het jongeren welzijnswerk, grote gevolgen voor de integrale aanpak van veiligheid. De politiechef zei dit maandagavond in de themabijeenkomst in het Bestuurscentrum rond het  Veiligheidsdebat, dat door de gemeenteraad is aangezwengeld.

Districtschef van de politie Jan Kort wil het Veiligheidshuis verder doen uitgroeien. De politie werkt daarin samen met Den Bosch, Vught en Boxtel en andere organisaties om gezamenlijk de criminaliteit aan te pakken. Die organsiaties zijn onder meer Juvans (maatschappelijk werk) en Divers (welzijnswerk). Beide instellingen worden voor een belangrijk deel gefinancierd door de gemeente. Omdat de gemeente fors moet bezuinigen, staat de budgetten van Divers en Juvans onder druk.  En dat vindt de politie op haar beurt zorgerlijk.

Volgens Zwaag levert de samenwerking met de welzijnssector de politie veel op, vooral preventief bij de bestrijding van overlast en jeugdcriminaliteit. Toch kan de samenwerking verder verbeteren. De politiechef klaagt erover dat welzijns- en zorgorganisaties ’s nachts en in de weekeinden vaak moeilijk tot niet bereikbaar zijn. Daardoor komen politiemensen vaak voor onmogelijke situaties te staan, waarvoor ze niet zijn opgeleid. Zwaag houdt een pleidooi voor het instellen van een nachtdienst voor welzijnsorganisaties, waarmee de bereikbaarheid 24 uur per dag en 7 dagen per week wordt gegarandeerd.
In die discussie onderstreepte  teamchef Sjaak Santegoeds nog eens het politiestandpunt om paal en perk te stellen aan nog ruimere of zelfs vrije sluitingstijden van de horeca.

In aanloop tot het uiteindelijke grote veiligheidsdebat in gemeenteraad in december, wordt volgende maand nog een themabijeenkomst georganiseerd. Dan is de problematiek van Marokkaanse jongeren het thema.