Gemeente wil toppositie Den Bosch als winkelstad behouden

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-03-2011 Met facilitaire en procedurele maatregelen willen B&W de toppositie die Den Bosch in ’t land als winkelstad inneemt behouden. Dat geldt niet alleen voor het centrum [GZG- terrein].

In de geactualiseerde nota ‘Detailhandel’, waarvan de wethouder aan de pers vanmorgen 31 maart 2011 het concept presenteerde, staan die plannen en wensen beschreven. In deze concept-nota komen ook de Woonboulevard en de wijk–en buurtcentra, zoals de Helftheuvelpassage [vergroting 2 supermarkten], Zuiderpassage [terugkeer grotere Lidl, Molenhoekpassage en Mgr. Van Roosmalenplein [vergroting supermarkt], aan de orde.

Wethouder Bert Pauli van o.a. Economische Zaken vindt de positie van stad als winkelstad goed, maar we moeten wel alert blijven. De beslist aantrekkelijke [sfeer-horeca- monumenten] binnenstad kent, vergeleken bij andere grote steden, weinig leegstand.
Maar de belangrijke winkelformules zijn - qua vierkante meters - in het centrum aanzienlijk minder dan elders. Met name in elektronica, fashion en sport is er te weinig aanbod. Daartoe én voor een Bibliotheek én voor een grotere Bijenkorf is een uitbreiding met de GZG –locatie noodzakelijk en beslist verantwoord, aldus Pauli die deze conclusies ondersteunt met onderzoeken van o.a. WPM en Henk Gianotten.

De Bijenkorf verhuist nagenoeg zeker naar het GZG-terrein. 'Dat warenhuis en ook een bibliotheek geeft daar een enorme aantrekkingskracht en levendigheid,' zegt wethouder Bert Pauli.
foto © paul kriele, 3 maart 2009 [r.] en 3 oktober 2010.
 
Voorbeeld de Postelstraat: De fijnmazigheid moet in de kleine, aan het centrum grenzende straatjes, gehandhaafd blijven.

Pauli vertelt met een redelijke trots, dat de aantrekkingskracht van het Bossche centrum nog steeds groot is, maar constateert dat naast die inbeperking van ‘formules‘ het aantal dagjesmensen vermindert.
Zoals gesteld mogen winkeliers en supermarktketens in bepaalde winkelcentra hun gebied uitbreiden. Bij de Helftheuvel kan dat door het binnenlaadperron te gebruiken en door parkeerplaatsen rond het centrum te benutten voor detailhandel. Dat geldt ook voor de supermarkt op het Mgr. Van Roosmalenplein en de uitbreiding van de Lidl in de Zuiderpassage, wensen en plannen waaraan de gemeente wil meewerken.

Grotere Woonboulevard
De onderzoeksbureaus hebben ook geconstateerd dat de Woonboulevard op de Herven te klein is om te floreren. Daarom wordt ism de eigenaars –Lips Capital Group en Rockspring - de detailhandel daar uitgebreid naar de zijkant in de Goudsmidstraat en op eigen terrein bijv. naar de eerste etage.
Ook in het aangrenzende blok, in de richting van Van den Udenhout, waar kantoren leeg staan, ziet de gemeente een aanvulling op de Woonboulevard met grootschalige artikelen, zoals op gebied van kamperen, elektronica en auto- en of fietsaccessoires.
In totaal gaat het daar om 20-25.000 m², zegt Pauli, die nog eens benadrukt dat de fijnmazigheid van het winkelaanbod in de binnenstad gehandhaafd blijft. Daarom gaan we historische panden niet opofferen [samenvoegen] aan megastores en andere grote winkelketens. Ook geldt die fijnmazigheid voor de kleinere winkelcentra, die van groot belang zijn voor de leefbaarheid en als ontmoetingsfunctie in de wijken.

De nota komt na de zomer in de gemeenteraad die er zijn opmerkingen bij mag plaatsen.


Terug naar boven