Plots ernorme verhoging van precariorechten [luifels]

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-12-2011 | Gewijzigd op: 05-12-2011
De gemeente gaat in 2012 de belasting op aan de gevel hangende objecten, zoals zonneluifels, aanzienlijk verhogen*.
De tarieven gaan omhoog van  € 3,25 naar € 19,65 per m². Dat betekent een verhoging van  6 maal het oude bedrag.
Voor een zonnescherm van 4 strekkende meters was dat terief  € 13 per jaar. Dat  wordt  € 78,60 per jaar, ofwel een stijging van 600%. Deze tarieven gelden voor luifels zonder reclame. Die met tekst zijn 25% duurder uit. De ondernemers krijgen nog wel de tijd om - vóór 1 januari 2012- hun luifels weg te halen..
*Brief van het Hoofd Belastingen Th. Meijers.

Problematisch geval van zonneluifel van Lalala nog niet opgelost.

Bericht 26 oktober 2011. Gemeente tegenover Van Zwam
Marcel van Zwam wiens caféluifel in de Ridderstraat vier jaar geleden door een wagen van de gemeente werd stukgereden, staat met zijn standpunt recht tegenover de gemeente. Een gemeentewoordvoerder zegt dat aan Van Zwam over deze schade vier brieven zijn gestuurd, die onbeantwoord bleven. Van Zwam zegt met de gemeente in kontakt te zijn geweest en dat er twee maal een verzekeringsexpert van de gemeente op bezoek is geweest.  Ook heeft de kroegbaas van Lalala, na een artikel op Bastion Oranje, bezoek gehad van Buitendienstman Paul Kuyken.
Daaruit bleek dat betaling wel zou lukken, maar de oude luifel mocht niet worden teruggehangen....

Bericht 27 september 2011 Cafébaas wacht op vergoeding gemeente voor kapotte luifel
De Riddersstraat is  - zakelijk en qua sfeer gezien- een goed draaiende winkelstraat  met ambachtelijk opgezette nering en een goede onderlinge sfeer. Dat leidt tot uiteenlopende winkeliersacties en evenementen die door de horeca [Lalala en Plaats Royal] worden opgezet. 
Kortom: de Ridderstraat is een gezellig straatje dat nog eens wordt opgesmukt met zonneluifels en markiezen. Dat laatste woord maakt verschil, want voor de goede orde hebben twee zaken een rechte zonneluifel en de rest van de zaken heeft een markies, zo'n half rond zonnescherm.  Dat leidt  tot complicaties...

-Links: De pui van Café Lalala van Marcel van Zwam met een markies waarvan de lappen erbij hangen.  
-Onder: Sfeerbeeld van de Ridderstraat met de energieke en vindingrijke ondernemer Pascale Fagel van 'Le Couple'.

foto's © paul kriele, 12 augustus en 27 september 2011.

Die straat ziet er prima uit behalve bij café Lalala van Marcel van Zwam. Bij deze ondernemende horecabaas werd vier jaar geleden door een auto van de gemeente het markies kapot gereden.  In die vier jaar is er verder niets gebeurd. Het doek hangt er nog steeds zo verloederd bij. Oorzaak is de dwingende eis van de gemeente om de markies te vervangen door een rechte luifel. Merkwaardig, want bijna alle zaken in het straatje - op twee na - hebben een markies.

Als er een rechte luifel komt moet die ook nog voldoen aan de eis die 'Welstand' stelt  van twee meter uithang. Dat is voor een caféterras veel te kort.  Bovendien gaat dan het ophangpunt hogerop tegen de gevel, licht Marcel van Zwam toe.
Dus zolang dit twist punt blijft  heeft de Ridderstraat één minpunt.

Er is aan de gemeente -via communicatie- om een reactie gevraagd.

Terug naar boven