Weth. Hoskam: 'Ondanks crisis gaat het redelijk goed met de stad'.

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-11-2012 | Gewijzigd op: 28-11-2012
Ondanks de crisis gaat het niet slecht met de stad. Da's geen reden om achterover te leunen, zegt wethouder Jan Hoskam, die de jaarlijks verschijnende economische monitor aan de pers toelicht. De cijfers, -zeker vergeleken bij steden van gelijke grootte - geven nog een redelijk positief beeld van de stad. 
Al is het aantal arbeidsplaatsen,vergeleken bij 2011, met 470 personen gezakt en staat het werkloosheids percentage op 7,2 % dat is ook zo in andere grote Brabantse steden.

Den Bosch is sterk in de dientsverlening en op gebied van onderzoek+ advies[bijv. food/health]. Daarin scoort de stad relatief goed. Daarin zit ook de groei, aldus Hoskam.
Een van de maatregelen die de gemeente voor staat is het opzetten van een startersbeurs om schoolverlaters met  ondernemers in contact te brengen. Aspecten van hoe de financiën e.d., moet nog worden uitgevogeld.

Ook gaat de gemeente [vanmiddag nog] over tot de oprichting van een logistiek platform voor de regio. Dat  is bedoeld om krachten te bundelen, de marktpositie te behouden en zich op dit gebied mogelijk sterker te gaan profileren.  
Hoskam: 'We merken dat de recessie in Den Bosch niet zo sterk heerst, vergeleken bij andere steden.
Ook de enquetes [ en dan gaat het over de binnenstadsmonitor]  wijzen uit dat de waardering voor de stad op uiteenlopende aspecten zoals bereikbaarheid, parkeren, winkelarsenaal en sfeer, gemiddeld een 7,7 scoort. Dat is ongekend.'

Ook de leegstand van winkels is bij 55 [ 5 minder dan vorig onderzoek], valt verhoudingsgewijs erg mee.
Wel is het aantal bestedingen [door de cirisis] en het bezoekersaantal [o.a. door wegvallen van het GZG] minder geworden. Dat betekent voor de winkeliers minder omzet: een afname 8%. Maar het toeristisch bezoek aan de stad stijgt.
'Den Bosch blijft een aantrekkelijke stad. Maar we blijven investeren,' zegt Hoskam tot slot. 'Vernieuwing is noodzakelijk om de slag met de concurrentie niet te missen.'

De  Cijfers van de economische en van de binnenstadmonitor staan op de gemeentepagina.www.s-hertogenbosch.nl